Andre lande bruger det roterende EU-formandskab til at promovere sine fortræffeligheder, på at få gennemført politiske mærkesager og på at knytte bånd til statsledere i USA, Rusland, Kina og andre stormagter.
Ungarn, derimod, har fået den helt forkerte fod ud af formandssengen og fra nytår indført en medielov, der bliver kritiseret sønder og sammen for at være udemokratisk og ude af trit med europæiske værdier som f.eks. ytringsfrihed.
- Det er dybt alvorligt. Man er tæt på at være i konflikt med Københavnerkriterierne (EU's krav fra 1993 om respekt for menneskerettigheder og ytringsfrihed, red.), så Danmark og EU bør reagere kraftigt, siger Socialemokraternes EU-ordfører, Kim Mortensen til ekstrabladet.dk.
EU-kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, mødes fredag med den ungarske premierminister, Viktor Orban.
Men trods hård kritik fra magtfulde EU-medlemmer som Tyskland og Frankrig, er Ungarn foreløbig ubøjelig. Og fortsætter det, ender medieloven med at kaste lange skygger over resten af Ungarns EU-formandskab, som træder i kraft denne uge.
Regeringsparti overvåger medierne
Med den nye medielov følger et medieråd - udelukkende befolket af medlemmer af regeringspartiet Fidesz - der skal overvåge nyhedsstrømmen og udstede bøder for 'unfair' og 'ubalanceret' nyhedsdækning.
Lene Espersen betegner det som en alvorlig sag for både EU og Ungarn, hvis det viser sig, at medieloven ikke er i overensstemmelse med EU's grundlæggende værdier.
- Jeg er derfor tilfreds med, at medieloven nu i første omgang vil blive taget op i EU ved, at Kommissionen nu iværksætter en nærmere undersøgelse, så vi kan sikre os, at medieloven ikke er i strid med EU-retten, lyder det fra den danske udenrigsminister til Ritzau.
13 store europæiske virksomheder har desuden skrevet en officel klage til EU, skriver nyhedssitet EU Observer.