Annonce:
Annonce:

Politisk storm mod efterlønshykleri

Flere partier vil have politikeres pensionsalder ned - Enhedslisten klar med forslag. DF støtter.

De skal mærke deres egen medicin, mener Enhedslisten. Partiet stiller forslag om lavere pensionsalder for ministre. (Arkivfoto: POLFOTO)
De skal mærke deres egen medicin, mener Enhedslisten. Partiet stiller forslag om lavere pensionsalder for ministre. (Arkivfoto: POLFOTO)
Annonce:
Følg Politik

Dansk Folkeparti, de radikale og Liberal Alliancen støtter nu et forslag fra Enhedslisten om, at folketingsmedlemmerne og ministrene skal have en højere pensionsalder. Akkurat som resten af befolkningen.

Det sker efter at Ekstra Bladet i dag kunne fortælle, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Lene Espersen (K) har sikret sig selv 609.000 kr. årligt i pension som 62-årige. Samtidig er de i fuld gang med at aflive efterlønnen for almindelige mennesker.

Læs også: Løkke får over 600.000 i pension som 62-årig

Enhedslisten stiller nu formelt forslag om, at reglerne for pension for ministre og folketingsmedlemmer skal ændres, sådan at det kommer til at følge reguleringen af pensionen for alle andre. Og forslaget får støtte fra en stribe partier.

Annonce:

- Jeg mener kun, det er naturligt, at de forhold, der gælder for ministre og folketingsmedlemmer, i rimelig grad afspejler de vilkår, der gælder for lønmodtagere i almindelighed, siger den radikale finansordfører Morten Østergaard.

DF: Som vores eget forslag
Og regeringens faste støtteparti er med:

- Det er og det har altid været Dansk Folkepartis holdning, at ministre og folketingsmedlemmers pensioner skal følge folkepensionsalderen. Hvis politikere vil trække sig tilbage før, må de indbetale til efterlønsordningen, som altså ikke er afskaffet endnu, siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.

Og I Liberal Alliance går man et skridt videre:

- Vi synes, at folketingsmedlemmer skal kunne modtage pension på samme tidspunkt som folkepensionister, siger Simon Emil Ammitzbøll. Et bredt flertal af partier har tilbage i 2006 besluttet, at pensionsalderen gradvist skal sættes op - og derfor skal pensionsalderen for politikere også sættes op, lyder logikken i forslaget.

Annonce:

Ministre kan gå 11 år før andre
- I dag er det allerede sådan, at politikere kan gå på pension flere år før øvrige lønmodtagere. Regeringens forslag til efterlønsreform vil betyde at ministre kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet op til 11 år før andre lønmodtagere. Der er ingen rimelighed i, at politikere skal have en tidligere tilbagetrækningsalder end håndværkeren eller sygeplejersken, lyder det i begrundelsen fra Enhedslisten.

Partiet lægger ikke skjul på, at håbet er, at deres forslag vil dæmpe partierne lyst til at sætte pensionsalderen ned for alle andre end dem selv.

Enhedslisten stemte selv imod velfærdsforliget fra 2006, som sætter pensionsalderen gradvist ned for danskerne. Men hvis danskerne skal, så skal ministrene også, lyder det.

I Ekstra Bladet i dag bakker Bent Greve, professor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, op om tanken om at lade politikernes pensionsalder stige i takt med befolkningens.

- Jeg tror, folk vil synes, det er mærkeligt, hvis de bevarer deres egne ualmindelige gunstige vilkår, mens de tager muligheder fra andre grupper, siger han.

Det er endnu ikke klart, hvornår politikerne skal have den - måske - pinlige debat om deres egne gode pensionsordninger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: