Annonce:
Annonce:

Fogh havde ikke styr på økonomien

Landets førende økonomer i Ritzau og RB-Børsens økonomiske panel dumper Anders Foghs økonomiske politik

Borgerlige har det med at gøre nar ad rød bloks evner til at styre økonomien - men Anders Fogh klarede det ikke for godt selv, mener eksperter. (Arkivfoto: AP/ Henry Ray Abrams)
Borgerlige har det med at gøre nar ad rød bloks evner til at styre økonomien - men Anders Fogh klarede det ikke for godt selv, mener eksperter. (Arkivfoto: AP/ Henry Ray Abrams)
Annonce:
Følg Politik

Pengene fossede ud af statskassen under VK-regeringerne med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ved roret.

Cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, siger, at det ikke er det, man kunne forvente af en borgerlig-liberal regering.

- Da Venstre var i opposition, kritiserede de i skarpe vendinger udgiftsskreddet under Nyrup-regeringerne med bemærkninger om, at pengene fossede ud af statskassen. Men det gjorde de også under Fogh. Det er meget kritisabelt, og det bør ingen regering gentage, siger Mads Lundby Hansen.

Cheføkonomen er blandt de 84 procent af landets førende økonomer i Ritzau og RB-Børsens økonomiske panel, der vurderer, at regeringerne under Anders Fogh førte en alt for lempelig eller for lempelig finanspolitik.

Det svarer til, at 36 økonomer dumper Foghs økonomiske politik. Kun syv økonomer mener, at finanspolitikken var tilpas.

Annonce:

Fogh afviste advarsler
Overvismand økonomiprofessor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen har kritiseret VK-regeringen. Han mener, at hvis der var holdt igen på udgifterne i de buldrende vækstår fra 2005 til 2008, havde Danmark i dag haft et meget bedre udgangspunkt at klare efterveerne af den økonomiske krise.

Det er cheføkonom i Sydbank Jacob Graven enig i:

- Boligboblen fik lov at vokse voldsomt. Crashet blev større, og dansk økonomi faldt dybere ned, end den ellers ville have gjort, hvis der havde været ført en hensigtsmæssig økonomisk politik.

Fogh afviste advarsler fra økonomiske eksperter med, at det i stedet var de økonomiske lærebøger, der skulle skrives om.

- I de fleste økonomers øjne står den sætning som et næsten skræmmeeksempel på, hvordan politikere kan overhøre økonomers advarsler. Eftertiden har vist, at der ikke var grund til at skrive de økonomiske lærebøger om, siger Jacob Graven.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: