DF kræver forklaring på ambassade-viden

Kendte regeringen til, at Syrien var indblandet i ambassadeafbrænding? DF kræver en forklaring

Dansk Folkeparti kræver nu svar på, hvad regeringen vidste om afbrændingen af den danske ambassade i Damaskus. (Arkivfoto: AP/ Bassem Tellawi)
Dansk Folkeparti kræver nu svar på, hvad regeringen vidste om afbrændingen af den danske ambassade i Damaskus. (Arkivfoto: AP/ Bassem Tellawi)

Dansk Folkeparti kræver nu en forklaring på, om regeringen kendte til Syriens rolle i afbrændingen af den danske ambassade i Damaskus under Muhammedkrisen i februar 2006.

Kravet kommer, efter at Wikileaks-dokumenter fra den amerikanske ambassade i Syrien tyder på, at den syriske regering opfordrede til at optrappe protesterne mod Danmark.

- Jeg anser det nemlig for mindre sandsynligt, at USA's regering ikke informerede sin allierede, Danmarks regering, hvis man fra sin ambassade i Damaskus - som Wikileaks-dokumenterne viser - skal have modtaget oplysninger om, at Syrien var aktivt medvirkende til overfaldet på den danske ambassade, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

Han tilføjer, at 'en så vigtig oplysning ville amerikanerne naturligvis have videregivet til os'.

Hvorfor tav regeringen?
- Spørgsmålet er så, hvorfor regeringen ikke informerede Folketingets Udenrigspolitiske Nævn. Jeg finder det meget alvorligt, hvis udenrigsministeren bekræfter, at regeringen har foreholdt Udenrigspolitisk Nævn en så vigtig oplysning, siger Søren Espersen.

Udenrigsministeriet har oplyst, at Danmark nu kontakter myndighederne i Syrien for at 'opklare, hvad der ellers kan være af oplysninger i denne her sag'.

Ifølge de lækkede dokumenter skal Syriens premierminister blandt andet have instrueret stormuftien om at bruge kraftig sprogbrug mod Danmark under fredagsbønnen.

Den syriske regering tillod desuden, at urolighederne fortsatte i lang tid, fremgår det af dokumenterne, som har en anonym religiøs leder som kilde.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) har hidtil nægtet at kommentere specifikt på beskyldningerne i WikiLeaks-lækagerne.

0 kommentarer
Vis kommentarer