Ny på Borgen: Özlem Cekic

- Jeg ville slet ikke kunne holde mig selv ud, hvis jeg brugte to aftener i træk foran fjernsynet, siger den nyvalgte SF'er, Özlem Cekic

Özlem Cekic, nyvalgt folketingsmedlem for SF. (Foto: Camilla Stephan)
Özlem Cekic, nyvalgt folketingsmedlem for SF. (Foto: Camilla Stephan)

Hun bor i et rækkehus i et pænt villakvarter i Kastrup med sin mand og sine to børn. Men Özlem Sara Cekic elsker skæve eksistenser og savner livet på Nørrebro noget så frygteligt.

Hendes nytårsforsæt er at tilbringe bare én aften om ugen med sin mand. Det var det også sidste år. Men politik fylder meget i Özlem Sara Cekics liv.

- Jeg ville slet ikke kunne holde mig selv ud, hvis jeg brugte to aftener i træk foran fjernsynet, siger hun.

Da valget blev udskrevet, var hendes yngste barn blot ni dage gammel. Men allerede to timer efter udskrivelsen var Özlem Sara Cekic på gaden.

- Det har været benhårdt. Men det er typisk mig; når jeg sætter mig et mål, så når jeg det, siger hun til ekstrabladet.dk.

Vil ikke pensioneres fra Folketinget
Det bliver sjovt at følge jer nye MF’ere om fire eller otte år ...

- Jeg ønsker ikke at være her i mere end otte år, da jeg er bange for at miste jordforbindelsen. Jeg skal i hvert fald ikke pensioneres herindefra, siger hun med et smil.

Hvordan går det med integrationen i Danmark?

- Jeg synes ikke, det går så godt. Diskriminationen vokser, og mange med minoritetsbaggrund lever i fattigdom. Min søn på otte år bliver betragtet som 3. generationsindvandrer, og det bliver jeg ked af.

Indigneret sygeplejerske fra Nørrebro
Özlem Sara Cekic mener dog ikke, hun selv er integreret; for hvordan skal man kunne integrere sig i sit eget land? som hun siger:

- Jeg ser mig som en indigneret sygeplejerske fra Nørrebro.

Hendes egen baggrund er kurdisk. Sin styrke har hun fra sin mormor og sin solidaritetsfølelse fra sin far, der har været hyrdedreng.

- Min mormor havde knaldrødt hennahår, som hun gemte bag fire tørklæder. Hun blev enlig med 13 børn og kørte i hestevogn, hvilket fik hele landsbyen (uden for Ankara, red.) til at sladre om hende, fordi det var noget kun mænd gjorde. Hun sagde altid til mig, at det er vigtig for en kvinde at være økonomisk uafhængig.

Hendes far lærte hende, at: Målet er aldrig at blive rig, men at sidde tilbage som gammel og vide, at man har hjulpet mange på sin vej.

Det politiske dyr blev første gang vakt i Özlem Sara Cekic, da hun fandt ud af, at børn med psykiske lidelser kunne vente op til et år på behandling og to år på efterbehandling, samtidig med at hoftepatienter kom til med det samme.

Hun var tosset, men fik at vide, at den slags skulle diskuteres internt. Det ville hun ikke høre på og gik til pressen med sagen. Udfaldet blev, at der blev flyttet 50 mio. kroner til børnepsykiatrien.

- Det var helt vildt stort, at jeg personligt var med til at hjælpe nogle børn til at få det bedre, siger Özlem Sara Cekic fuld af entusiasme.

Hvilke mål har du herinde?

- Næste gang skal vi have væltet regeringen. Og så er der meget, der skal flyttes fra satspuljer til finansloven. Der skal behandlingsgaranti til psykisk syge. Og jeg vil have synliggjort uligheden i samfundet, så meget at vi kan få den afskaffet.

Hvilket folketingsmedlem ville du gerne ud at rejse med?

- Birthe Rønn Hornbech. Hende kunne jeg godt tænke mig at lære bedre at kende. Hun er ikke fastlåst, og så er hun knivskarp.

1 af 2 Partiformand Søvndal beser det yngste barn i SF's folketingsgruppe. (Foto: Finn Frandsen)
2 af 2 Özlem Cekic, nyvalgt folketingsmedlem for SF. (Foto: Camilla Stephan)
0 kommentarer
Vis kommentarer