Vælgerne vil have Villy - også borgerlige

Den bedste partileder i Danmark er SF's Villy Søvndal. Det er vælgerne enige om. Lene E. scorer dårligst.

Villy Søvndal er Danmarks bedste partileder. (Foto: Anthon Unger)
Villy Søvndal er Danmarks bedste partileder. (Foto: Anthon Unger)

Villy Søvndal er hot - Lene Espersen er not.

Når den bedste partileder i Danmark skal findes, er det SF's leder Villy Søvndal, som pilen peger på. I den anden ende ligger den konservative udenrigsminister og partileder Lene Espersen.

Det skriver LO's Ugebrev A4. Undersøgelsen er lavet af Analyse Danmark, og vælgerne er blevet bedt om at bedømme partiledernes evne til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig leder og politiker.

Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt ligger nummer to i målingen, mens Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard kommer ind på en tredjeplads. Søvndals fortsatte popularitet blandt vælgerne overrasker flere politiske kommentatorer.

- I flere år har man talt om, hvornår dampen går af Villy. Det overrasker mig, at han holder så markant en højde, siger Niels Krause-Kjær, politisk kommentator og tidligere pressechef hos de konservative.

Samfundsforsker Johannes Andersen, Aalborg Universitet, er mest overrasket over, at Pia Kjærsgaard kun indtager tredjepladsen.

- Hun er uden sammenligning den mest fantastiske politiker. Uanset hvad, Pia Kjærsgaard udtaler sig om, ved alle de andre politikere, at de må forholde sig til det, siger han.

Men når Villy og Helle alligevel slår Pia, skyldes det ifølge samfundsforskeren, at de to har formået at få en opposition op at stå og dermed være et slagkraftigt alternativ til VKO.

Og hverken Venstre eller De Konservative scorer højt, når vælgerne spørges. I bunden ligger Lene Espersen efterfulgt af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Hans Engell, der selv er tidligere formand for De konservative og politisk kommentator er nådesløs:

- Lene Espersen er udtryk for utilstrækkelig kompetence, mangel på flid og intet ledeskab. Synligheden har været stor, men kompetencen er lille. Hun falder på alle de her spidskompetencer. Den cocktail er giftig for en partileder og minister, siger han til Ugebrevet A4.