Radikale vil gøre skoletest frivillige

De Radikale vejrer morgenluft, efter SF's bagland protesterer mod nationale test. Testene skal være frivillige, lyder det

Håbet om at ændre de nationale test i folkeskole stiger hos De Radikale. Det sker efter, at SF's bagland i en undersøgelse, som Ritzau har foretaget, vender sig mod, at SF i et fælles skoleudspil med Socialdemokraterne nu accepterer de nationale test.

- Jeg synes, det er en udmærket støtte til vores synspunkter, siger den radikale uddannelsesordfører, Marianne Jelved.

Skulle det forestående folketingsvalg ende med, at der kommer en ny regering i Danmark, vil De Radikale forsøge at få gjort de nationale test i folkeskolen frivillige.

- Vi afviser ikke, at test kan være udmærkede som et pædagogisk middel, men det kræver, at læreren har frihed til at bestemme, hvornår de forskellige test skal tages. Og det kræver, at de bruges af læreren og ikke til at rangordne skolerne ved at offentliggøre resultaterne, siger Marianne Jelved.

Som systemet er skruet sammen i dag, er det fastlagt, på hvilke klassetrin og inden for hvilke fag eleverne skal testes.

Men det er ikke kun tidspunktet for testene, som De Radikale vi give frihed til. Lærerne skal også have mulighed for helt at droppe dem.

- Lærerne skal have mulighed for at sige, at de ikke vil bruge de her test. Men vi stiller krav om, at de løbende skal evaluere undervisningen. Så må de finde ud af på den enkelte skole, hvordan de vil gøre det, siger Jelved.