Klimakommissær sikker på aftale i Mexico

Selv om Bolivia og Cuba er imod, vil det lykkes at få vedtaget en klimapakke i Mexico, vurderer Connie Hedegaard

(Foto: Zuma Press)
(Foto: Zuma Press)

EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, er nu overbevist om, at der bliver vedtaget en afbalanceret pakke inden afslutningen på FN's klimakonference i Mexico. Også selv om Bolivia og Cuba er imod.

- Vi kom til Cancun for at få substansbeslutninger og samtidig få fremdrift i denne proces, og begge dele er lykkedes, siger Connie Hedegaard til Ritzau.

Går i arbejdsgrupper
Ministrenes plenarmøde er midlertidigt afbrudt ved otte-tiden lørdag morgen, fordi forskellige spørgsmål skal behandles i arbejdsgrupper.

Men der er nu så overvældende støtte til et kompromisforslag fra det mexicanske formandskab, at der ikke synes megen tvivl om udfaldet: En række delaftaler, der skal lede frem til en juridisk bindende global klimaaftale næste år i Sydafrika.

Mange udfordringer
Kun Bolivia og Cuba er for alvor imod, fordi de mener, at aftalen ikke tilgodeser befolkningerne i de fattige nationer. Men ikke mange tror, at de to lande på målstregen kan modstå presset fra resten af verden.

- Men når det er sagt, skal man ikke tro, at vejen til Sydafrika ligger fuldstændig åben. Jeg kan se rigtig mange udfordringer det næste års tid, men processen er reddet så at sige, siger klimakommissæren.

Hun tilføjer, at det multilaterale samfund har vist, at det kan levere resultater.

- De skridt, der er taget, er så heller ikke større end som så. Men nu er alle elementerne fra Københavnaftalen kommet ind i de officielle FN-dokumenter. Og det er hele verdenssamfundet, der står bag det, siger Connie Hedegaard.

Et land kan blokere
FN-systemet arbejder med konsensus, så et enkelt land kan i princippet blokere en aftale.

- Det er nu op til formandskabet, hvordan de håndterer den situation. Men grunden til den stærke applaus inde i salen er jo også at markere over for de få modvillige, at det har en høj politisk pris. Der vil ikke være forståelse for det, og jeg tror heller i befolkningerne, mener Connie Hedegaard.