Lækager: Carl Bildt leger stor hund

Lækager fra WikiLeaks beskriver Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, som en mand med stor tro på egne evner

Carl Bildt er en politiker som taler rent ud af posen, men med "begrænset politisk formåen". Sådan beskrives den svenske udenrigsminister i en række lækager offentliggjort af WikiLeaks.

Bildt får stor opmærksomhed i de lækkede rapporter fra USA's ambassade i Stockholm. Svenska Dagbladet og SVT har fået fat i en del af dokumenter fra den stærkt omdiskuterede hjemmeside.

Den svenske udenrigsminister beskrives af ambassadens højest bemyndigede embedsmand Robert Silverman som en politiker med stor tro på sin egen magt: "En mellemstor hund med en stor hunds attitude".

Det gælder om at være hurtigt til at fremføre sine synspunkter under møder med Bildt, da han "ellers let kan dominere en samtale, krydret med kommentarer af tør humor", skriver USA's ambassadør i Sverige, Matthew Barzun.

Silverman skriver, at Bildt har frie hænder til at styre udenrigspolitikken, men at han ikke står statsminister Fredrik Reinfeldt nær. Barzun noterer sig også, at Bildts frie hænder, let kan irritere, når Reinfeldts stab ikke er informeret i forvejen.