Stadig usikkerhed om giftskib

Kristendemokraten Per Ørum Jørgensen går imod regeringen i sagen om giftigt affald fra Australien

Kristendemokraten Per Ørum skaber fornyet usikkerhed om giftskibet. (Foto: Marinetraffic.com)
Kristendemokraten Per Ørum skaber fornyet usikkerhed om giftskibet. (Foto: Marinetraffic.com)

Regeringen skal ikke regne med kristemokraten Per Ørum Jørgensens støtte til at sejle farligt australsk affald til Kommunekemi i Nyborg.

Det siger han forud for, at Socialdemokraterne vil forsøge at forbyde gifttransporten i et beslutningsforslag torsdag i Folketinget.

- Jeg støtter Socialdemokraterne i det her og siger stop. Det er en uskik, at beredskabet sejler omkring det her skib, siger han.

Dermed er regeringen endnu ikke sikret flertal for at gennemføre sejladsen, uanset at Dansk Folkeparti modvilligt har givet sin støtte.

Per Ørum Jørgensen forstår Nyborg-borgernes skepsis mod at modtage affaldet og mener, at det må kunne håndteres tættere på Australien.

- Det virker tåbeligt at sejle så mange ton giftigt affald rundt om jorden, siger han.

Miljøminister Karen Ellemann (V) var onsdag morgen i et åbent samråd om sagen i Folketingets miljøudvalg.

Efter samrådet besluttede Socialdemokraterne at forsøge at stoppe transporten, og de bakkes foreløbig op af SF og Enhedslisten samt Per Ørum Jørgensen.

Giften fra Australien:

Danmark har sagt ja til at modtage 6100 ton af det stærkt giftige spildstof hexachlorbenzen (HCB) fra Australien til afbrænding på Kommunekemi i Nyborg. Giftaffaldet er over 40 år gammelt. Australien har ikke teknologi til selv at destruere HCB.

1. Tilladelsen er givet af miljøminister Karen Ellemann (V) efter forarbejde af forgængeren, Troels Lund Poulsen (V).

2. HCB nedbrydes kun ved afbrænding over 1200 grader. Selv små udslip ophobes i fødekæderne. Det er stærkt kræftfremkaldende og ødelægger immunforsvar og forplantningsevne. Tyskland sagde i 2007 nej til at modtage en lignende mængde HCB.

3. Ifølge planen udskibes 3000 af de 6100 ton HCB i denne uge fra Sydney til Kommunekemi. Sejlturen varer ca. seks uger og går vest om Afrika og nord om Skotland. Ruten er på 20.000 km.

4. Kommunekemi tjener 50 mio. kroner på ordren.