Annonce:
Annonce:

Godkendt EU-forslag strider mod Grundloven

Et EU-forslag, som har til formål at skabe bedre information om medicin, er i strid med Grundloven

Annonce:
Følg Politik

EU-Parlamentet har netop stemt for et forslag, der i værste fald kan vise sig, at være i strid med den danske grundlov. Det vurderer flere danske EU-Parlamentarikere som derfor undlod at stemme for forslaget.

- Jeg forventer, at der er tale om en formalitet, som rådet (ministerrådet, red.) vil rette før andenbehandlingen i parlamentet, men Venstre kan selvfølgelig ikke stemme for love, som strider mod Grundloven.

Det siger Jens Rohde, der sidder i EU-Parlamentet for Venstre.

Forhåndsgodkendelse er censur
Forslaget har til sigte at skabe større gennemsigtighed i den information, som patienter kan få om receptpligtig medicin, men i forslaget ligger også, at information om medicinen skal godkendes af staten, før det må sendes ud.

Annonce:

Forhåndsgodkendelsen er nemlig juridisk at betragte som censur, og det strider mod Grundlovens § 77, der siger, at 'Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres'.

Rohde: Ærgerligt ikke at stemme for
I Sundhedsministeriet bekræfter man, at der i det nuværende forslag fra Kommissionen er et problem i forhold til Grundloven, men her tror man også, at det kan løses, når forslaget skal forhandles færdigt mellem EU's medlemslande.

Det ærgrer Jens Rohde, at det ikke var muligt at stemme for forslaget i førstebehandlingen.

- Vi mener grundlæggende, at loven er god, fordi den udstikker vigtige rammer for information om receptpligtig medicin, og derfor stemmer vi hverken for eller imod, siger Jens Rohde.

Vil gøre det nemmere at finde information
Hans kollega i parlamentet Christel Schaldemose fra Socialdemokraterne undlod ligeledes at stemme for eller imod, selvom hun også ser fordele i de nye tiltag.

- Det betyder nok ikke det store for de fleste patienter, men det vil gøre det nemmere at finde information for de patienter, som ønsker mere, end det de får fra deres læge, siger Christel Schaldemose.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:

... Se billederne

Annonce:
Annonce: