Annonce:
Annonce:

Folk fra Balkan kan frit rejse til Danmark

Trods bekymringer i flere medlemslande godkender EU en ny visumaftale, som sikrer albanere og bosniere visumfri indrejse i EU

Annonce:
Følg Politik

EU's medlemslande har godkendt en ny visumaftale med Albanien og Bosnien-Hercegovina. Dermed kan borgerne fra de to balkanlande allerede fra midten af december rejse ind i Danmark og resten af Schengen-området uden krav om visum.

Visumaftalen er et vigtigt skridt i Balkanlandenes ambitioner om på sigt at opnå medlemskab i unionen og EU's endelige godkendelse skabte derfor stor glæde i de to lande.

- Det er en historisk beslutning. Det er den største drøm, der går i opfyldelse for albanerne, siden kommunismens fald, siger Albaniens premierminister, Sali Berisha, til nyhedsbureauet AFP.

Der har op til mandagens EU-møde været en del bekymring over udsigten til at åbne grænserne for flere lande på Vestbalkan.

En lignende visumaftale med tre andre Balkanlande sidste år har ført til en eksplosiv stigning i antallet af asylansøgere fra Serbien og Makedonien i flere medlemslande.

Annonce:

Blandt andet viser de seneste tal fra Tyskland, at Serbien har overhalet Afghanistan som det oftest forekommende oprindelsesland for asylansøgere, mens Makedonien kommer ind på tredjepladsen.

EU-Kommissionen har derfor lovet at oprette et nyt overvågningssystem, som skal forhindre misbrug af visumaftalerne. Samtidig gøres det klart, at EU kan suspendere den visumfri indrejse for balkanlandene i tilfælde af misbrug.

- Det er klart, at vi følger udviklingen meget nøje, og vi vil også holde øje med antallet af eventuelle asylansøgere. Men vi har jo fået en kattelem, at hvis de lande ikke opfylder betingelserne, så må vi se på tingene igen, siger integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Hun glæder sig dog først og fremmest over, at EU med visumaftalen har sendt et klart signal om, at Albanien og Bosnien-Hercegovina har en fremtid i den europæiske familie.

Efter visumaftalen med Albanien og Bosnien-Hercegovina er Kosovo nu det eneste land på Vestbalkan, der ikke har en aftale med EU om visumfri indrejse.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politiet udskrev snydebøder og bør undersøge dem
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: