Annonce:
Annonce:

Nu siger han ja tak til dronningen

Tidligere overborgmester i København Jens Kramer Mikkelsen stod i spidsen for hovedstaden i 15 år - først nu får han et Dannebrogskors - hvorfor mon?

Direktøren for By&Havn Jens Kramer Mikkelsen tager imod dronning Margrethe på Nordre Toldbod. Nu tager han også imod et ridderkors fra majestæten. (Foto: Jens Dige/Polfoto)
Direktøren for By&Havn Jens Kramer Mikkelsen tager imod dronning Margrethe på Nordre Toldbod. Nu tager han også imod et ridderkors fra majestæten. (Foto: Jens Dige/Polfoto)
Annonce:
Følg Politik

'Ordener hænger man på idioter'.

Denne noget nedladende kommentar gav forfatteren P. A. Heiberg (se faktaboksen til højre) allerede i 1790 til det danske (u)væsen om, at kongen kunne strø om sig med glitterværk, når han ville belønne en undersåt.

Sætningen anvendes den dag i dag. Ikke mindst, når nogen vil drille eller ligefrem håne eller latterliggøre borgere, som siger ja tak, når de får en diskret forespørgsel, om de kunne tænke sig en orden.

Annonce:

Tildeles pr. automatik
Traditionelt uddeles den 'almindeligste' danske orden, ridderkorset af Dannebrogordenen, nærmest pr. automatik til embedsmænd og højtstående politikere, bare de sidder på deres post pænt og ordentligt længe nok - og ikke siger nej tak. Dette pæne 'nej tak' kommer sædvanligvis fra politikere fra partierne til venstre i spektret - socialdemokrater, SF'ere og derudad, men også fra radikale poltiikere.

Enkelte borgerlige politikere siger også af princip nej tak - således kan man ved alle de officielle lejligheder, hvor folk som Poul Schlüter og Anders Fogh Rasmussen flasher de fornemme ridderkors, kommandørkors eller sågar storkors, se den nuværende finansminister, Venstres Claus Hjort Frederiksen, med puritansk sort revers og hvidt kjolebryst uden pynt.

Den skuffede Poulsgaard
Der ligger ikke nogen særlig kvalitetsvurdering af det politiske arbejde bag indstilling til Dannebrogordenen. Men der er dog enkelte politikere, som har måttet se langt og forgæves efter knaphulspynten. Således blev der aldrig noget ridderkors til Fremskridtspartiets farverige og mangeårige MF Kresten Poulsgaard, selv om manden faktisk nåede helt op i Folketingets formandsstol.

Annonce:

Der skal også meget til, før nogen bliver bedt om at returnere et ridderkors. Men den vanære overgik dog den tidligere justits- m.m.-minister Erik Ninn-Hansen, da han blev dømt ved en rigsret efter Tamilsagen.

Tiderne skifter...
Men så er der dem, som forlader politik - og skifter mening. Når de ikke mere beklæder et politisk embede, kan de godt sige ja til majestæten og lade sig dekorere. Det er sket før.

Og måske er det også det, som 22. oktober lå bag dronning Margrethes beslutning (hun bestemmer helt selv, men får indstillinger fra Ordenskapitlet, der som en selvejende institution er en del af det kongelige hof) om at tildele en direktør Mikkelsen fra Brønshøj ved København en Dannebrogorden.

Det er nemlig selveste Jens Kramer Mikkelsen, der er tale om. Københavns tidligere socialdemokratiske overborgmester gennem 15 år.

Nyheden om Kramers ridderkors er offentliggjort i dag.

Annonce:

Har han mon sagt nej tak?
En overborgmester med så mange år på bagen har med stor sandsynlighed haft budet tidligere. Men måske har han takket nej? Og måske har han takket ja nu, fordi han ikke mere er så rød, at det gør noget, og er blevet rigtig, ægte direktør med tilhørende pondus - og kontor nær Amalienborg som chef for By&Havn.

ekstrabladet.dk har prøvet at få fat i Jens Kramer for at sige til lykke med korset - og for at høre, om det er første gang, har har haft tilbudet.

Han har ikke svaret på henvendelsen.

P. A. Heiberg blev landsforvist
Sætningen 'Ordener hænger man på idioter' blev efterfulgt af linjen: 'Stjærner og Baand man kun Adelen gier'.

Det var en del af en lejlighedsvise, som P. A. Heiberg skrev til en fest i en københavnsk klub i forbindelse med kronprins Frederiks (senere Frederik den sjette) bryllup med Marie Sophie Frederikke af Hessen-Kassel. Men hurtigere, end nettet i dag kan sprede den slags, var visen ude blandt folk i København.

Heiberg fik en bøde for sin frækhed. Men det fik ham ikke til at holde inde med sine skriverier, og en senere vise førte simpelhen til, at manden blev landsforvist på selve juleaften 1799 og fik 24 timer til at forføje sig fra Danmark.

P. A. Heiberg døde i 1941 i sit eksil i Paris, men især danske republikanere vil mindes ham til evig tid for linjen om idioterne...

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: