Løkke skifter mening om traktatændring

Statsministeren er åben for en lille ændring af Lissabontraktaten i forhold til en krisestyringsmekanisme, men afviser, at lande skal kunne miste stemmeretten

Lars Løkke Rasmussen har skiftet mening. (Polfoto/ Jens Dresling)
Lars Løkke Rasmussen har skiftet mening. (Polfoto/ Jens Dresling)

Det kan blive nødvendigt at ændre Lissabontraktaten for at skabe økonomisk stabilitet i EU, og i så fald skal Danmark ikke stå i vejen.

Det slår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast forud for et EU-topmøde i Bruxelles. Dermed åbner han for første gang op for en ændring af den kun ét år gamle Lissabontraktat.

Læs også: Løkke afviser EU-traktatændring.

- Findes der metoder til at løse det meget målrettet, uden at man af den grund åbner hele Lissabonspøgelset og vækker det til live, så skal man ikke på forhånd afvise det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Muligt at fratage stemmeret
Statsministeren er dog stadig imod, at det skal være muligt at fratage EU-lande deres stemmeret, hvis de ikke overholder EU's økonomiske regler, og han frygter, at en diskussion om emnet vil vække 'traktatdebatten til live'.

- Kan man få det manet i jorden, så ville det være rigtigt godt, siger Løkke om de konklusioner, han håber på bliver vedtaget på topmødet.

Selv en løsning, der betyder, at det kun er eurolande og altså ikke Danmark, som kan miste stemmeretten, er statsministeren imod:

- Nu kan man sige, at det forslag kun relaterer sig til eurozone-medlemmer, men det rokker ikke ved, at jeg har stærke interesser, for det danske perspektiv er jo, at vi på et tidspunkt skal være med i eurozonen, siger han.

Forfatningsretsligt problem
Ønsket om at ændre traktaten stammer oprindeligt fra den tyske forbundskansler Angela Merkel. Men i en politisk handel vandt hun i sidste uge opbakning fra sin franske kollega, Nicolas Sarkozy.

Tyskerne mener, der er behov for en ændring, fordi en permanent krisestyringsmekanisme, som den der er sat midlertidigt op for at hjælpe Grækenland, er i strid med den tyske forfatning.

Selvom statsministeren er uenig i den tyske vurdering om behovet for en traktatændring, er han klar til at lytte.

- Man er nødt til at tage alvorligt, når EU's største økonomi selv vurderer, at de har et forfatningsretsligt problem, siger Lars Løkke Rasmussen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter