Sohn mistænkt for at modtage 'røde' penge

Hans fortid har været et diskussionsemne, og nu dukker mistanker op om politiker Ole Sohn, som angiveligt har modtaget penge fra det sovjetiske kommunistparti.

SF's Ole Sohn mistænkes nu for at have modtaget millioner af kroner fra østblokken under den kolde krig - uden at betale skat af dem i Danmark. (Foto: Jens Dresling)
SF's Ole Sohn mistænkes nu for at have modtaget millioner af kroner fra østblokken under den kolde krig - uden at betale skat af dem i Danmark. (Foto: Jens Dresling)

Igen er SFs gruppeformand Ole Sohn i søgelyset for sin fortid som formand for Danmarks Kommunistiske Parti (DKP).

Denne gang lyder mistanken på, at Sohn under sit formandskab fra 1987-1991 modtog millioner af sorte kroner i kontanter direkte fra det sovjetiske kommunistparti i Moskva, skriver B.T.

Pengene blev tilsyneladende sluset uden om det danske skattevæsen og direkte ind i driften af Danmarks Kommunistiske Parti.

Ole Sohn afviser pure, at han har modtaget sorte penge i direkte overførsler fra det røde, kommunistiske regime, men nye oplysninger tyder på det modsatte.

Modtog 5,2 millioner
Allerede i 2001 viste lister, der stammede fra sovjetiske arkiver i Moskva, at en række kommunistpartier i Vesteuropa havde modtaget millionbeløb fra Sovjet.

Listerne angiver både journalnummer, datoer og navn på den person, der har kvitteret for pengene. Af listerne fremgår det, at en 'O. Sohn' syv gange i årene 1987-1989 modtog penge fra det kommunistiske styre i Moskva.

I alt skulle Sohn have modtaget 5,2 millioner kroner.

Forgængeren fik penge syv gange
Ifølge optegnelser fra Moskva fremgår det, at Sohns forgænger, Jørgen Jensen, alene i årene 1986-1987 syv gange modtog penge - samlet op mod fire millioner kroner. Over for offentligheden erkendte Jørgen Jensen aldrig de skjulte pengeleverancer.

Derimod betroede han sig kort før sin død i 1987 til partiets faglige sekretær, Bo Rosschou, og fortalte at han ønskede pengestrømmen stoppet.

- Det var dybt problematisk, at DKP som et dansk parti modtog økonomisk støtte fra udlandet. Det var en politisk katastrofe, og jeg ønskede ligesom Jørgen Jensen, at det skulle stoppe, siger Bo Rosschou, som for første gang står frem med sin historie.