Tid til kamelslugning i svensk politik

Statsminister Frederik Reinfeldt vågnede op til politisk mareridt efter gårsdagens valg

Hvor stor en kamel kan Frederik Reinfeldt  gabe over? (Foto: AP)
Hvor stor en kamel kan Frederik Reinfeldt gabe over? (Foto: AP)

Sveriges statsminister Frederik Reinfeldt og resten af Sverige vågnede mandag morgen op til en meget mudret politisk situation.

Søndagens valg havde givet Reinfeldts parti, Moderaterne, det bedste valg siden stemmerettens indførsel og gjort partiet næsten lige så stort som Socialdemokratiet.

Men Frederik Reinfeldts regeringeringspartier, der er en alliance mellem Moderaterne, Centerpartiet, Folkpartiet Liberalerne og Kristdemokraterne, fik kun 172 mandater, hvilket er tre fra det absolutte flertal, og Reinfeldt står nu med det mareridt, som flere valgforskere forudså inden valget.

Valget gav samtidig det indvandrings-fokuserede Sverigedemokraterne 20 mandater i Riksdagen, og derfor er Reinfeldt havnet i et slemt dilemma.

Han har - ligesom alle andre partiledere - fra begyndelsen meldt klart ud, at ethvert samarbejde med Sverigedemokraterne er komplet udelukket, hvorfor det nye parti ikke kan blive basis for den borgerlige regerings videre liv.

- Vi kommer ikke til at samarbejde med eller blive afhængige af Sverigedemokraterna!, sagde Frederik Reinfeldt i aftes, da valgresultatet var kendt.

Dermed har Reinfeldt ifølge de fleste politiske iagttagere kun to muligheder.

Enten skal han indlede forhandlinger om et formelt samarbejde med Miljöpartiet, ellers også skal han få tre Riksdagsmedlemmer fra den rød/grønne alliance til at skifte blok, så de støtter en borgerlig regering med Reinfeldt som statsminister.

Miljöpartiets unge kvindelige leder Maria Wetterstrand afviste i aftes et formelt samarbejde med Reinfeldt.

- Vi har ikke tænkt os at forlade det rød/grønne samarbejde og jeg har meget svært ved at se os udgøre det parlamentarisker grundlag for en regering der blandt andet har planlagt etableringen af ti kernekraftreaktorer, sagde Maria Wetterstrand i aftes til SVT.

Trods udmeldingen fra Wetterstrand udtalte Frederik Reinfeldt efter valget, at han ville tage kontakt til Miljöpartiet med henblik på forhandlinger, og det eneste der synes sikkert netop nu i svensk politik er, at der skal sluges kameler. Størrelsen på kamelerne må indtil videre stå hen i det uvisse.

0 kommentarer
Vis kommentarer