Dansk venstrefløj råber op i svensk valg

Med en kronik i Svenska Dagblad vækker danske venstrefløjsdebattører nu opsigt i den svenske valgkamp med en advarsel mod danske DF-tilstande

Det er ikke kun DF-lederen Pia Kjærsgaard, der med sit besøg hos Sverigedemokraterna i sidste uge blander sig i den svenske valgkamp.

Også fra den modsatte fløj i dansk politik kommer der nu bidrag.

I en kronik i Svenska Dagblad har debattørerne Fathi El-Abed (SF) og Rune Engelbreth Larsen således onsdag under overskriften 'Den danske erfaring' en lang kronik, hvor de to giver deres version af 'hvad der er hændt debatniveauet i Danmark det forløbne tiår'.

'Vi er kort sagt bekymrede for, at Sverige skal opleve den samme dæmonisering af mindretal og forråelse af den politiske kultur, som Danmark har været genstand for,' lyder det eksempelvis i kronikken, hvor skribenterne kommer med eksempler på udtalelser fra DF-politikere.

Eksempelvis gruppeformand Kristian Thulesen Dahl (DF), der i 2008 sagde, at 'på mange stræk er vi antimuslimer'.

Også citater fra Pia Kjærsgaard, Søren Krarup og Mogens Camre opremses i kronikken.

'Deres dæmoniserende debatklima har spredt sig ved at blive legitimeret som uskyldig "ytringsfrihed", til trods for den velkendte erkendelse af at magtfulde politiske bevægelsers gentagne negative generaliseringer af et befolkningsmindretal er og bliver kernen i al propaganda, der i bedste fald stimulerer eksklusion, diskrimination og marginalisering, og i værste fald motiverer overgreb,' skriver de og tilføjer:

'Vi ved som sagt ikke, om det går Sverige, ligesom det er gået Danmark, hvis Sverigedemokraterna får samme politiske indflydelse. Men vi håber ikke, at det sker.'

Fathi El-Abed afviser over for Ritzau, at de to vil blande sig i, hvad svenskerne skal stemme:

- Det, vi beskriver, er, hvilken indflydelse DF har fået herhjemme.

Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen