Annonce:
Annonce:

Finansloven: Underskud på 78 milliarder

Finansministeren præsenterer negative danske tal. Udgifterne er større end indtægterne

Finansminister Claus Hjort Frederiksen kræver nulvækst i kommunerne. (Foto: Emil Ryge Christoffersen)
Finansminister Claus Hjort Frederiksen kræver nulvækst i kommunerne. (Foto: Emil Ryge Christoffersen)
Annonce:
Følg Politik

Det lyder ellers ikke positivt, at regeringen forventer et statsunderskud på 78,7 milliarder kroner. Men ikke desto mindre er tallene bedre end forventet. Regeringen havde nemlig forventet et underskud på 88,2 milliarder, men tallene ser heldigvis meget bedre ud. Tallet er samtidig lavere end i år, hvor statsunderskudet er på 80,1 milliarder kroner.

Negativt set betyder det, at Danmark falder ind under den gruppe, som EU kalder for lande med uforholdsmæssige store underskud. Dog er Danmark ikke det eneste land, i gruppen, da hele 23 af de 27 andre EU-lande også ligger i gruppen. Men på grund af Danmarks indtræden i den negative gruppe, har vi fået en henstilling fra EU - en henstilling, som finansminister Claus Hjort Frederiksen kalder for mild.

Annonce:

Ledigheden falder
Der er også positive tal i vente, når man kigger på antallet af arbejdsløse. Regeringen forventer en gennemsnitlig ledighed på 121.000 i år. Dog forventes ledigheden at toppe omkring nytår med 185.000 ledige. Det er hele 9000 mindre, end hvad regeringen forventede i maj i år. Samtidig nedjusterer regeringen også forventningerne for ledigheden i 2011 fra 135.000 til 125.000.

- Ledigheden er fortsat lavere end under de tidligere Nyrup-regeringer, siger finansministeren.

Genopretning i 2011
Finansministeren forventer, at man fra 2011 vil begynde genopretningen af den offentlige, danske økonomi. Det sker som en konsekvens af de positive økonomiske tal, ligesom den faldende ledighed spiller ind.

- Vi forventer vækst i Danmarks økonomi de kommende år, siger Claus Hjort Frederiksen fra sin talerstol.

Status quo hos kommunerne - flere penge til regionerne
- Kommunerne skal ikke spare det kommende år, siger finansministeren. Samtidig slår han fast, at de får det samme høje beløb, som de fik i år.

Regionerne får derimod 2 milliarder kroner mere til sundhedsområdet. Pengene skal blandt andet gå til flere behandlinger på sygehusene og tilskud til medicin.

Annonce:

Regeringen vil samtidig afsætte 1,5 milliarder kroner til nye bevillingsforslag. De 1,5 milliarder kroner skal blandt andet gå til udsatte grupper, den tidligere bebudet læsefond og ikke mindst til bedre kræftbehandling.

Skærer hos de socialt udsatte
Et af de store samtaleemner det sidste døgns tid, er den forventede ændring i satspuljen, for ifølge regeringen bliver der nemlig færre penge i puljen, der populært set kaldes for de svages finanslov. Puljen er normalt på én milliard kroner om året, men i 2011 vil den være på blot 304 millioner kroner. Der er altså tale om, at puljen falder med mere end 60 procent. Men ifølge finansministeren er det ikke regeringens valg.

- Det er ikke regeringens valg at spare på det her område. Der skal også være penge til de svage, men det er noget, vi må forhandle.

Annonce:

Det er ikke kun de socialt udsatte, der skal spare. Også det danske kongehus får færre penge. Dronning Margrethe og prinsgemalen må nemlig nøjes med 71,1 millioner kroner i modsætning til 71,2 millioner, som de fik i år. Kronprins Frederik får derimod samme sats som i år, nemlig 17,6 millioner kroner.

De penge, der forsvinder fra satspuljen skal blandt andet bruges i Udkanstdanmark. Regeringen har nemlig afsat 608 millioner kroner til Udkantsdanmark.

Tjener på familiesammenføringer
Der skal penge på bordet, hvis man vil sammenføre sin familie i Danmark. Regeringen fremlægger nemlig forslag om, at det skal koste 5.050 kroner at få sin familie ind i Danmark. Prisen er per person.

Samtidig vil regeringen pålægge green cardordningen et gebyr på 6.300 kroner. Det vil derfor koste penge at få lov til at arbejde i Danmark.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: