Annonce:
Annonce:

Fadæse-fighten

Ekstra Bladet har sammenlignet tidens store skandale-dronninger: Lene Espersen og Helle Thorning-Schmidt

Hvem er værst af de to skandale-dronninger? Få overblikket her. (Foto: Mikkel Tariq Khan)
Hvem er værst af de to skandale-dronninger? Få overblikket her. (Foto: Mikkel Tariq Khan)
Annonce:
Følg Politik

Ekstra Bladets Jan Kjærgaard - der har afdækket flere politiske skandaler end nogen anden nulevende dansk journalist - har set på de to kvindelige partilederes fadæseregister og giver dem point. Jo, flere fadæser, jo flere point. Jo flere point, jo mere står partilederen i problemer til halsen. Læs her på siden, hvem af de to - Lene eller Helle - der scorer flest fadæse -point.

Lene Espersen:

Ferie-fadæser i stimer, hang til gratis haute couture og folkeregister-kuk.

Juli 2010: 5 point
26. juli 2010 Lene Espersen foretrak fortsat ferie i Italien - frem for deltagelse i EU-rådsmødet i Bruxelles. Alene på grund af den månedlange kritik af hendes fravalg af vigtige møder til fordel for ferie burde hun - for sin egen og partiets skyld ikke mindst - have deltaget.

Annonce:

Juli 2010: 1 point:
19. juli 2010 Lene Espersen misser et internationalt donormøde i Kabul. Hun afbrød sin ferie i Italien og steg i København på det privatchartrede fly, som ministeriet havde hyret. Men manglende tilladelse til at overflyve usbekisk luftrum gjorde, at Lene med dansk følge strandede i Kasakhstan. Lenes andel i fadæsen er som sagen p. t. ligger oplyst begrænset.

Juli 2010: 1 point
2.-4. juli 2010 Stor demokratikonference i Polen, hvor USA's udenrigsminister Hillary Clinton deltog. Kun 20 udenrigsministre ud af ca. 80 deltog. Lene Espersen deltog ikke i konferencen - på indstilling fra ministeriets ledelse.

Marts 2010: 10 point
29. marts 2010 Lene skulle have deltaget i et arktisk topmøde. Den tidligere udenrigsminister Per Stig Møller havde meldt sin ankomst, men Lene meldte som nytiltrådt udenrigsminister fra - til fordel for påskeferie med familien på Mallorca. På mødet deltog udenrigsministrene fra bl. a. USA, Rusland og Canada. Da sagen kommer frem og hun kritiseres, går Lene i månedsvis aggressivt til modangreb. Først efter to måneder undskylder hun og betegner afbuddet som en fejl.

Annonce:

August 2009: 5 point:
K fremsætter forslag om forbud mod burkaer. Men det er kun ganske, ganske få kvinder i Danmark, der overhovedet bærer burka. Senere frafaldt partiet med Lene i spidsen, fordi et forbud ville være i strid med folkeretten. En fæl, politisk fuser.

April 2009: 10 point:
Fredag 3. april 2009 tager Lene på påskeferie i Portugal med familien - selv om der er udsigt til statsministerskifte, fordi Fogh sandsynligvis udnævnes til Nato-generalsekretær på weekendens Nato-topmøde. Søndag må Lene E. hentes hjem i et privatfly af Statsministeriet. Statsretsligt er hendes fysiske tilstedeværelse i Danmark påkrævet, før Lars Løkke kan indsættes som ny statsminister. Fly-pris: 189.000 kr. Lene har aldrig indrømmet fejl i sagen.

Januar 2007: 8 point
Hun gennemtrumfer som justitsminister politireformen. Lige siden har politiets produktion haltet bagefter. Både befolkning og betjente er fortsat utilfredse.

Annonce:

Februar 2006: 6 point
Midt under Muhammedkrisen med øget terrortrussel mod Danmark og danske interesser i udlandet tager Lene på vinterferie til Spanien - selv om hun som justitsminister er chef for PET og medlem af regeringens sikkerhedsudvalg. Lene afviste at have begået fejl.

Februar 2003: 8 point:
Lene returnerer en barnestol, som hun har lånt gratis af Rådet for Større Færdselssikkerhed. Det var Lene selv, der foreslog rådet at låne hende stolen. Forinden havde rådet af egen drift udlånt en barnestol til ministeren, men da sønnen Marcus voksede fra stolen, foreslog daværende justitsminister, at rådet købte en anden og større barnestol til hende.

Januar 2003: 9 point
Lene Espersen optræder hos dronningen i en fin haute couture-kreation fra Munthe + Simonsen. Lene har dog glemt at betale for designertøjet. Lene forklarer, at tøjet var til låns og leverer tilbage, da Ekstra Bladet afslører sagen. Lene har også scoret gratis brudekjole og to gallakjoler fra Alexandra-skolen for Skrædderi og Konfektion. Lugter alt sammen fælt af bjergsomhed.

Annonce:

September 1998: 3 point
September 1998 optræder folketingsmedlem Lene i konditøj og et glas øl i hånden på et foto i forbindelse med et interview i bryggeriforeningens blad. Forbrugerombudsmanden påtalte sagen skarpt, fordi man ikke i reklamerne må kæde øl og sport sammen.

Juni 1998: 10 point
Ekstra Bladet afslører, at Lene har fusket med sin folkeregisteradresse i mindst et år. Hun bor på Frederiksberg sammen med kæresten, men oplyser over for Folketinget, at hun bor hos forældrene i nordjyske Hirtshals. Dengang fik folketingsmedlemmer et pænt større, skattefrit omkostningstillæg, hvis de boede på Fyn eller i Jylland. Lene burde have tilbagebetalt mindst 56.000 kroner, men slap for videre tiltale ved straks at flytte adresse til Frederiksberg og hævde, at hun hidtil ikke var flyttet rigtigt sammen med kæresten.

Lenes samlede resultat: 76 point
Fadæse-snit: 6,33

Helle Thorning-Schmidt:

Forkerte oplysninger, alvorligt sløseri og brud på boliglovene

Annonce:

Efteråret 2009: 10 point
Helle Thorning-Schmidt giver forkerte oplysninger om sin mand Stephen Kinnock til Justitsministeriets civilkontor. Over for ministeriet angiver Helle, at hendes mand opholder sig langt mere i Danmark - end hvad hun i sidste måned oplyste over for offentligheden. Helle indrømmede i går, at hun havde givet ' upræcise' oplysninger til ministeriet. Sagen er alvorlig, fordi Helle ved at overdrive mandens tilstedeværelse i DK ønskede at opnå dispensation fra reglen om, at udlændinge normalt først kan erhverve ejendom efter fems års fast ophold i Danmark. Den hurtige indrømmelse betyder alene, at Helle med nød og næppe kan holde sig inden for 10-skalaen.

Juni 2010: 10 point
Helle fik tilsvarende problemer. Hun fortalte først til B. T., at manden siden januar 2009 har arbejdet og betalt skat i Schweiz ' helt efter reglerne'. Men så skabte eksperter tvivl om, om gemalen skal betale skat i Danmark eller i Schweiz. Straks efter indgav Kinnock sin 2009-selvangivelse i Danmark. Det skete lige netop rettidigt i hans tilfælde inden 1. juli i det efterfølgende år. Det er stærkt kritisabelt, at parret ikke allerede ved mandens jobskifte i januar 2009 tager kontakt til Skat for at forhøre sig om, hvor manden skal betale skat - i DK eller i Schweiz. Op til valget i november 2007 skrev Ekstra Bladet kritisk om parrets daværende atypiske skatte-og boforhold. Det burde have fået alle advarselslamper til at lyse, men det har parret tilsyneladende glemt alt om blot et års tid senere.

Annonce:

Maj 2010: 5 point
Det kommer frem, at Helles ene datter er taget ud af folkeskolen til fordel for en privatskole. Det sker, selv om Helle tidligere har udtalt sig belærende og nedladende over for forældre, der vælger, som familien Thorning-Schmidt/Kinnock nu gør.

2005-2010: 3 point
Helle æder sine nærmeste op. Listen over MF'er, der har forladt S-folketingsgruppen, er lang. Listen over særlige rådgivere og pressefolk, der har fået nok af at arbejde tæt sammen med S-formanden, er tilsvarende lang. Helle afviser over for Ekstra Bladet, at hun er en hård arbejdsgiver. Men februar 2005 afslører Ekstra Bladet Helle som et rigtigt magt-dyr. - Er du med eller mod mig? Jeg stiller kun med et hold, fastslog Helle således under et kaffemøde med Mette Frederiksen.

Maj 2007: 2 point
Helle kommer på kant med LO i København. Først melder Helle sig som hovedtaler i Fælledparken, så melder hun fra fem minutter i tolv og overlader reelt hele scenen til Villy Søvndal. - Det hele foregår på en ret underlig måde omkring S-formanden, lød salutten fra formanden for LO-Storkøbenhavn, Peter Kay Mortensen.

Annonce:

Juni 2005: 2 point
Helle ansætter Morten Boye som sin personlige rådgiver. Men manden er ikke særlig populær i gruppen. I en bog afsløres det, at han i den grad bagtaler folk fra Auken-fløjen. Ansættelsen var ikke forinden oppe at vende i gruppebestyrelsen. Sagen blev dengang betegnet som Helles ' største fodfejl til dato'.

Februar 2006: 2 point
Kritikken af Helles mange ferier er endnu engang blusset op - igen fordi tilslutningen til partiet er vigende. Helle afviser pure kritikken som ' pladder, helt forkert og ganske urimelig', men noget er der om snakken: I pinsen 2005 var Helle på forlænget weekend på Sicilien. Samme år holdt hun en pæn lang sommerferie i England og på Korsika. Hun var på efterårsferie i Skt. Petersborg og holdt flere ugers juleferie. Ekstra Bladet interviewer hende, mens hun endnu er på vinterferie i Schweiz.

April 2005: 3 point
'Jeg kan slå Anders Fogh'. Det lovede Helle under S-formandsvalget. Men det kunne hun ikke ved valget i 2005, og heller ikke ved valget i 2007. Hendes redning er, at Fogh har forladt dansk politik, men påstanden, der ikke holdt, klæber stadig til Helle.

Annonce:

Januar 2004: 3 point
Ekstra Bladet kan afsløre, at EU-politikeren Helle ifølge sit eget offentliggjorte regnskab på ét år har haft flyudgifter på hele 479.000 kroner. Svarende til 1300 kroner om dagen. Beløbet springer i den grad i øjnene, fordi Helle bor fast i Bruxelles på det tidspunkt.

December 2002: 10 point
Ekstra Bladet afslører, at Helle har brudt CPR-lovgivningen og boligreguleringsloven i tre år. December 1999 flyttede hun til Bruxelles sammen med sin mand og børnene. I strid med de nævnte love bibeholdt Helle sin helårsadresse i København - hun beholdt også sin ejerlejlighed på Amagerport. Februar 2003 skærer Københavns Kommune igennem og tvangsregistrerer hende som udrejst til Bruxelles med tilbagevirkende kraft fra oktober 1999. Beslutningen betyder samtidig, at Helle enten må udleje sin ejerlejlighed på Amager eller sælge den. Helle mente dengang - som nu - at hun og familien var i en ganske særlig situation, der kaldte på en særstatus til hende og familien.

Helles samlede resultat: 50 point
Fadæse-snit: 5,0

Annonce:

Lene Espersen vinder dermed klart, men derfor har Helle ikke meget at glæde sig over. Lene scorer nemlig gennemgående højere fadæse -point, fordi hun i de fleste af årene har været minister - og så slår fadæserne hårdere igennem.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: