Annonce:
Annonce:

Voldsomt angreb på russiske kritikere

19 aktivister og journalister anholdt af maskeret, kampklædt politi i nat – myndigheder truer med at opløse dagens fredelige protestmarch mod Kreml-politik

Annonce:
Følg Politik

MOSKVA (ekstrabladet.dk): I optakt til den planlagte oppositionsmarch mod Kreml-politik i Moskva i dag slog politi og civilklædte agenter til mod oppositions-aktivister allerede natten til lørdag.

19 unge systemkritikere, herunder to kendte ledere fra den antifascistiske bevægelse Antifa og den demokratiske bevægelse Solidarnost, blev helt umotiveret angrebet og overfaldet på åben gade af kampklædte, maskerede polititropper bevæbnet med maskinpistoler. Aktivisterne – sammen med to journalister fra avisen Gazeta.ru, der var til stede - blev brutalt lagt på jorden på promenaden ved Moskva-floden nær Kreml, før de blev skubbet ind i politivogne og kørt på stationen.

Annonce:

Senere blev de to journalister afhørt om en mordsag, som de ifølge politiet skulle være involveret i. Efter at radiostationen Ekko af Moskva omtalte den ulovlige anholdelse i nattens nyhedsudsendelse, blev de fleste aktivister og journalister dog løsladt – undtagen en leder af den antifascistiske bevægelse Vitalij Sjusjkevitj.

Symbolsk plads
Myndighederne oprettede i løbet af natten et tremmehegn forstærket med tunge betonklodser omkring den centrale Triumfalnaja-plads i hovedstadens centrum. Her vil oppositionen forsøge at afholde en fredelig march til støtte for den russiske forfatning. For tiende gang i træk har Kreml forbudt aktionen, som afholdes den 31. dag i måneder med 31 dage som en symbolsk henvisning til paragraf 31 i landets forfatning. Den garanterer forsamlings- og ytringsfrihed. Triumfalnaja-pladsen har en speciel symbolsk betydning for russere: Ved monumentet for den sovjetiske revolutionære poet Vladimir Majakovskij begyndte de første ungdomsprotester mod Kreml i slutningen 1950-erne.

Annonce:

83-årig kvindelig leder
Kreml-kontrolleret presse og spindoktorer påbegyndte samtidigt en bagvaskelseskampagne mod de to oppositions-ledere, der står i spidsen af dagens march – den den ene er den 83-årige Ljudmila Alexeeeva, formand for Helsinki-komiteen. Den Putin-støttede ungdomsbevægelse Nasji har blandt andet stemplet Ljudmila Alexeeva som Hitler-sympatisør. Under den sidste protestmarch den 31. juli blev Ljudmila Alexeeva, som er veteran fra Anden Verdenskrig, overfaldet og slået af en ukendt person, som aldrig blev straffet.

Også forfatter Eduard Limonov, kendt i Danmark for sin satiriske roman 'Det er mig, Eddie', er angiveligt udsat for bagvaskelse.

Ifølge dagens udgave af den pro-Kremls avis Tvoi Den, er Alexeevas formål at fremprovokere uroligheder blandt Moskvas borgere.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: