Annonce:
Annonce:

Danmark vil hjælpe Island ind i EU

Danmark kan få en hovedrolle i Islands forhandlinger om EU-medlemskab. Men den udbredte EU-modstand i den islandske befolkning skaber bekymring

Annonce:
Følg Politik

EU's udenrigsministre har givet grønt lys for en køreplan for optagelsesforhandlinger med Island. Det første møde afholdes allerede tirsdag, mens det sidste møde måske kan løbe af stablen under dansk ledelse i foråret 2012, hvor Danmark er formandsland i EU.

Normalt tilbringer kandidatlande mange år i EU's venteværelse, men Island har et stort forspring som medlem af både EØS-samarbejdet, der omfatter EU's indre marked, og Schengen-samarbejdet med åbne grænser.

- Vi håber på, at vi under det danske formandskab kan komme til at afslutte forhandlingerne. Men der er selvfølgelig altid nogle knaster, der skal på plads, siger direktør i Udenrigsministeriet Michael Zilmer-Johns, der repræsenterede Danmark på mødet i udenrigsminister Lene Espersens (K) fravær.

Annonce:

Den største knast i forhandlingerne ventes at blive efterspillet efter den islandsejede netbank Icesaves kollaps i efteråret 2008. Her måtte Storbritannien og Holland udbetale milliarder af kroner i indskudsgarantier, som de kræver tilbagebetalt fra islændingene.

Også på områder som landbrug, fiskeri og hvalfangst kan Island blive tvunget til store ændringer for at tilpasse sig EU's regelsæt.

Men i sidste ende kan det største problem blive den afsluttende folkeafstemning på vulkanøen. Meningsmålinger viser, at et flertal af islændingene helst ser regeringen trække ansøgningen om medlemskab tilbage, og det vækker bekymring i EU-systemet, hvor man stadig husker Norges dobbelte nej til EU-medlemskab ved folkeafstemninger i 1972 og 1994.

- Der er nødt til at være offentlig opbakning fra den islandske befolkning, understreger udenrigsminister Steven Vanackere fra det belgiske EU-formandskab.

Island afleverede sidste sommer en ansøgning om EU-medlemskab, efter at finanskrisen havde sendt landet tæt på økonomisk kollaps.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: