S: EU-lobby ikke værre end andre steder

Eks-kommissær skal i sit ny job hos magtfuld lobbyist påvirke netop EU-loven. Problemet er ikke større i EU end andre steder, mener formand for folketingsudvalg

Malteseren Joe Borg; indtil årsskiftet EU-kommissær for fiskeri og maritime anliggender. Nu lobbyist for magtfuld Bruxelles-lobby ... med fiskeri og martime anliggender som område. (Foto: AP/Thierry Charlier)
Malteseren Joe Borg; indtil årsskiftet EU-kommissær for fiskeri og maritime anliggender. Nu lobbyist for magtfuld Bruxelles-lobby ... med fiskeri og martime anliggender som område. (Foto: AP/Thierry Charlier)

EU's fiskerikommissær frem til 2009, Joe Borg, er netop ansat af det magtfulde pr-bureau Fipra, hvis fornemmeste opgave er at påvirke EU's fiskeri- og shippinglove.

- Det er jo det samme, vi har set før. Der er ikke så meget at gøre ved det, siger Anna Rosbach, medlem af EU-parlamentet for Dansk Folkeparti, til ekstrabladet.dk.

EU-embedsmænd i Bruxelles arbejder stort set dør om dør med et ukendt tusindtal af lobbyister, der forsøger at sætte industriens fingeraftryk på love om alt fra sundhed og miljø til handel og forsvar.

Desuden foregår der en heftig rekrutering af dygtige, højt placerede EU-folk i lobbyorganisationerne - det såkaldte svingdørsproblem.

'Problemet er ikke større i EU'
Og det er et stort problem, mener de såkaldte transparencygrupper, der arbejder for at blotlægge lobbyisternes arbejde.

Formanden for Folketingets Europaudvalg ved nu ikke, om 'det er et større problem dér (i EU, red.), end det er så mange andre steder'.

- Det sker jo også i Danmark. Der er jo ikke så meget at gøre ved det, siger udvalgsformand Anne-Marie Meldgaard (S) til ekstrabladet.dk.

Men dén køber transparencygruppen Corporate Europe Observatory (CEO) ikke.

- Seks ud af tretten afgående EU-kommissærer er allerede i den private sektor i job med potentielle interessekonflikter. Det ser man ikke i Danmark eller andre steder, siger Jens Mattias Clausen, der arbejder freelance for CEO og tidligere var ansat på CEO's kontor i Bruxelles.

Storbritannien har indført en toårig 'cooling off'-periode for ministre, og i USA har man lignende regler.

- I EU tager man slet ikke svingdørsproblemet alvorligt, siger Jens Mattias Clausen til ekstrabladet.dk.

Lær af USA
Washington har langt skrappere krav til, hvad lobbyister skal oplyse. I EU er det frivilligt, om lobbyister overhovedet vil registreres. Bør vi ikke tage ved lære af USA?

- Det ville være en rigtig god ide, siger Anna Rosbach.

Anne-Marie Meldgaard synes, at ideen er værd at diskutere.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter