Danske EU-politikere må æde valgløfte

Efter et år i EU-parlamentet må flere danske medlemmer erkende, at der er ét valgløfte, som de får problemer med. Landbrugsstøtten er urørlig

De tog til Bruxelles med ambitionen om, at nu skulle der rykkes ved landbrugsstøtten.

Men ét år efter valget må danske medlemmer af EU-parlamentet erkende, at de løber hovedet mod EU-muren.

- Der er et massivt flertal i både rådet (ministerrådet, red.) og parlamentet, der synes, at landbrugsstøtte er en rigtig god ting, siger Bendt Bendtsen fra parlamentets konservative gruppe.

Det er ellers et område, hvor de danske medlemmer er enige over en bred kam. Fra konservative til SF.

- Vi er nok lidt mere liberale heroppe nordpå. Vi tror ikke på, at de heftige støtteordninger og protektionisme er vejen frem. Det er sjovt at se, at man lige pludselige stemmer sammen med Bendt Bendtsen og Søren Søndergaard, siger SF's Emilie Turunen.

Daværende landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, annoncerede i efteråret, at hendes budget var udtømt og sammenlignede sig selv med en fugl, der blev plukket levende.

Det gjorde hun i forbindelse med, at et overvældende flertal af EU's landbrugsministre besluttede, at nu skulle der oprettes en fond på 280 millioner euro til trængte mælkebønder.

Men der var ikke noget at stille op, og da et flertal i parlamentet er af samme holdning som ministrene, er det derfor heller ikke hér, at foden bliver sat ned.

- Vi har i valgkampen sagt, at vi vil flytte penge fra landbruget over i forskning og udvikling, og det vil jeg stadig kæmpe for, men der er ingen tvivl om, at det bliver en lang og sej kamp, siger Bendt Bendtsen.

Han håber, at Danmark kan påvirke tingene, når vi overtager det roterende formandskab igen i 2012.

0 kommentarer
Vis kommentarer