Auschwitz-lejren lukket af vandmasser

Ni mennesker er døde i voldsomme oversvømmelser i Centraleuropa

Koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau er et af de steder, hvor hundredetusinder af mennesker har fået syn for sagn med hensyn til nazismens ufattelige brutalitet. (Foto: AP)
Koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau er et af de steder, hvor hundredetusinder af mennesker har fået syn for sagn med hensyn til nazismens ufattelige brutalitet. (Foto: AP)

Et af de dystreste minder om det 20. århundredes rædsler under nazismen, koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau i Polen, er lukket på grund af voldsomme oversvømmelser, som har ramt Centraleuropa.

Ni mennesker har indtil nu mistet livet i de ramte lande - det er især Polen, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet og Serbien.

Det er styrtregn, som har skabt de oversvømmelser, der har gjort det nødvendigt at evakuere tusindvis af mennesker. På et døgn faldt der i weekenden, hvad der svarer til to måneders regn.

Der er stadig udsigt til en del regn i regionen - tjek på vejret.dk.

Dødsofrene
De seneste dødsofre er en kvinde på 80 år, som tirsdag morgen blev fundet af redningsmandskab i den sydpolske vintersportsby Zakopane. I Polens gamle kulturhovedstad Krakow ikke langt fra Zakopane fandt man mandag aften en otteårig dreng død i vandmasserne.

Mandag blev Auschwitz-Birkenau-lejren, som ligger i Oswiecim vest for Krakow, lukket for offentligheden på ubestemt tid på grund af oversvømmelserne. I dag, tirsdag, siger en talsmand for mindemæsket, at arkiver og dele af udstillingen, som har til huse i den gamle kz-lejr, er blevet flyttet til de øverste etager af lejrens bygninger.

Talsmanden, Jaroslaw Mensfelt, siger, at det er første gang, man har måttet lukke kz-lejren på grund af trusler om oversvømmelse.

Under Anden Verdenskrig døde mere end en million mennesker i Auchswitz, den helt overvejende del var jøder.

Polens premierminister Donald Tusk har besøgt de oversvømmede området, hvorfra over 2000 mennesker er blevet evakueret siden mandag.

Tusk har koordineret en fælles indsasts mod oversvømmelserne med regeringerne i Tjekkiet og Slovakiet.

1 af 2 I Bohumin i Tjekkiet er kirkegården under vand på grund af de voldsomme oversvømmelser i Centraleuropa. (Foto: AP)
2 af 2 Koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau er et af de steder, hvor hundredetusinder af mennesker har fået syn for sagn med hensyn til nazismens ufattelige brutalitet. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen