Frankrigs regering vil have burkaforbud

Det kontroversielle lovforslag om forbud mod at bære heldækkende slør i det offentlige rum kan være i konflikt med forfatningsret og EU-ret

Nicolas Sarkozys regering har vedtaget det kontroversielle burkaforbud, som ventes derefter at blive vedtaget i parlamentet. Men det kan være i strid med forfatning og EU-ret. (Foto: AP)
Nicolas Sarkozys regering har vedtaget det kontroversielle burkaforbud, som ventes derefter at blive vedtaget i parlamentet. Men det kan være i strid med forfatning og EU-ret. (Foto: AP)

Den franske regering har vedtaget et forslag om ved lov at forbyde kvinder at bære det heldækkende muslimske slør, burkaen, i det offentlige rum. Den positive behandling baner vejen for, at forslaget kan fremlægges for parlamentet i juli.

- I denne sag har regeringen valgt en vanskelig vej, men også en retfærdig vej, siger Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy.

Kvinders værdighed
Mens hans højreorienterede flertal ventes at kunne få loven vedtaget i parlamentet, så har eksperter i forfatningsret advaret om, at den kan blive afvist af dommere og måske endda komme i konflikt med EU-retten.

- Vi er en gammel nation med en fælles opfattelse af menneskelig værdighed og især af kvinders værdighed, plus en fornemmelse for, hvordan man lever sammen, påpeger Sarkozy og tilføjer:

- Det heldækkende slør, der skjuler ansigtet, er ødelæggende for de værdier, der er så grundlæggende for os og for republikkens følelse af samhørighed.

Straf: Kursus i franske værdier
Ifølge lovforslaget vil det i Frankrig være forbudt at bære en beklædningsgenstand, der er udformet til at skjule ansigtet.

En overtrædelse af forbuddet straffes med en bøde på 150 euro (1125 danske kroner), eller vedkommende kan sendes på et kursus for at lære franske værdier.

Enhver, der tvinger nogen med trusler, vold eller misbruger sin magtposition til at dække sit ansigt på grund af køn, vil blive idømt fængsel i et år og straffet med en bøde på 15.000 euro (112.500 danske kroner), hedder det i loven.

Det offentlige rum
Loven definerer det offentlige rum bredt, så det omfatter alle gader og veje, alle lokaler som eksempelvis butikker, biografer, restauranter og markeder, der er åbne for offentligheden, samt alle offentlige bygninger.

Modstandere af forbuddet peger på officielle tal, der anslår, at kun cirka 2000 af Frankrigs omkring fem millioner muslimer bærer niqab eller burka.

0 kommentarer
Vis kommentarer