Højre-ekstremister fik bøllebank

Labour fik en lille trøst oven på det store nederlag i parlamentsvalget: Partiet smadrede fuldstændig British Nationalist Party ved lokalvalget i nyfascisternes højborg

Nick Griffin på gadekampagne op til parlamentsvalget. Han fik ikke held til at tage en plads i parlamentet, og alle hans Nyfascister røg ud af det lokale byåd i hans kreds. (Foto: AP)
Nick Griffin på gadekampagne op til parlamentsvalget. Han fik ikke held til at tage en plads i parlamentet, og alle hans Nyfascister røg ud af det lokale byåd i hans kreds. (Foto: AP)

Labour har sikkert brug for at finde trøst, hvor trøst kan findes efter partiets nærmest monumentale valgnederlag ved gårsdagens parlamentsvalg.

Derfor kan Gordon Brown og partifællerne med fordel se hen til London-bydelen Barking.

Her opstillede British Nationalist Party, et stærkt højreorienteret parti med bånd til nynazisterne i National Front, sin formand, Nick Griffin til parlamentsvalget. Og partiet havde gjort sig forhåbninger om - ud over at banke kraftigt igennem i lokalvalget, hvor partiet i forvejen var repræsenteret, også at vriste en parlamentsplads fra Labours arbejdsminister Margaret Hodge.

Det ømme punkt for Labour
Barking har undervejs i valgkampen været portrætteret som et af de problematiske steder, hvor høj arbejdsløshed efter tab af jobs i især bilindustrien har fået mange arbejdsklassevælgere til at se til højre i frustration over regeringens manglende indsats for dem.

Men man kan roligt fastslå, at det ikke lykkedes for Nick Griffin af ride ind i parlamentet på nogen stemningsbølge. Hodge vandt 4,7 procentpoint og endte med 54,3 procent af kredsens stemmer. Nummer to blev den konservative kandidat - og nummer tre Griffin, som mistede 1,7 procentpoint af sin tilslutning og landede med 14,6 procent. Britiske aviser kalder det en ydmygelse af BNP-lederen.

Og endnu ringere gik det ved det samtidige lokalvalg i kredsen. BNP havde haft 12 plader i byrådet. De røg allesammen ud. Labour gik 19 pladser frem og har nu absolut flertal i byrådet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri