Britiske politikere bekræfter: Indien vidste besked om Holck-aktion

De engelske myndigheder orienterede inderne forud for den våbennedkastning, som dansker kræves udleveret for

Engelsk politi gav besked til de indiske myndigheder forud for våbennedkastning over Vestbengalen i 1995. Det bekræfter britisk politiker.
Engelsk politi gav besked til de indiske myndigheder forud for våbennedkastning over Vestbengalen i 1995. Det bekræfter britisk politiker.

De indiske myndigheder var orienteret på forhånd, da danskeren Niels Holck i december 1995 medvirkede til at nedkaste fire ton våben over Vestbengalen. Det fremgår af et referat fra det britiske parlament dateret 27. november 2002.

Her forklarer Labour-politikeren Bill Rammel, at Holcks engelske samarbejdspartner, den tidligere våbenhandler Peter Bleach, ved tre lejligheder fortalte politiet i North Yorkshire om aktionen – forud for udførelsen. Det skete henholdsvis 14. september, 22. september og 8. december 1995.

Og Bill Rammel bekræfter altså, at englænderne ikke beholdt deres viden om aktionen for sig selv.

- Oplysningerne fra mr Bleach blev videregivet til de indiske myndigheder. Det skete ligeledes ved tre separate lejligheder – 10. november, 17. november og 15. december 1995, udtaler Rammel ifølge referatet, der kan læses i sin fulde længde på parliament.uk.

Rammels udtalelse kommer som svar på et spørgsmål om sagen rejst af den konservative sir Teddy Taylor, der udtrykker bekymring for Bleach’ tilstand under fængselsopholdet i Calcutta.

PET vidste også besked
48-årige Niels Holck, som nu risikerer at blive udleveret til Indien for sin rolle i den 15 år gamle sag, er desuden overbevist om, at også de danske myndigheder – nærmere betegnet efterretningstjenesten PET – var orienteret om aktionen, før den fandt sted.

Ifølge Holck skulle PET være blevet underrettet af danskeren Hæstrup, som var med til at planlægge våbennedkastningen, som var den største siden anden verdenskrig.

- Hæstrup fortalte mig, at han havde haft besøg af to PET-folk, som åbenbart vidste alt om, hvad der skulle ske. Han understregede, at deres råd havde været, at jeg skulle passe godt på mig selv, har Niels Holck udtalt til Information og spørger efterfølgende:

- I den periode fløj jeg mange gange ind og ud af Danmark på et falsk newzealandsk pas med navnet Kim Palgrave Davy. Jeg brugte også et visa-kort og mit falske pas til at leje biler i Københavns Lufthavn. Ville PET have tolereret det, hvis aktionen på en eller anden led ikke indgik i en international aftale?

Hverken den indiske efterretningstjeneste CBI eller PET har nogen sinde be- eller afkræftet, at de skulle have været orienteret om våbennedkastningen.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår Retten i Hillerød skal tage stilling til Justitsministeriets beslutning om at udlevere Niels Holck til retsforfølgning i Indien.

Sagen kort:

17. december 1995: Niels Holck (som dengang hed Niels Chr. Nielsen) er med til fra et Antonov An 26-fly at smide fire ton våben ned over landsbyen Purulia i Vestbengalen. Ud over Holck er fem letter og den engelske våbenhandler Peter Bleach om bord. Som eneste deltager i aktionen har Holck held til at flygte.

1999: Daværende justitsminister Frank Jensen (S) bliver spurgt, hvorvidt myndighederne havde kendskab til nedkastningen. Det afviser Jensen at have haft.

2000: Ruslands præsident Putin griber ind og får de lettiske fanger frigivet efter seks års afsoning i det berygtede Presidency Jail i Calcutta.

2002: Udleveringsloven ændres, så Danmark kan udlevere borgere til retsforfølgelse uden for EU.

2004: Englænderen Peter Bleach løslades efter otte år i indisk fængsel efter indgriben fra daværende premiereminister Tony Blair. Under opholdet har Bleach været døden nær af tuberkulose.

30. august 2007 bekræfter Justitsministeriet, at Indien i juli har henvendt sig for at anmode om udlevering af Holck.

2008: Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) tilkendegiver, at Danmark overvejer udlevering af Holck.

9. april 2010: Justitsministeriet accepterer Indiens krav om udlevering. Holck anholdes på sin bopæl i Hillerød.

23. september 2010: Udleveringssagen mod Niels Holck begynder ved Retten i Hillerød.

25. oktober 2010: Sidste retsmøde afholdes i byretten.

1. november 2010: Retten i Hillerød beslutter, at Niels Holck ikke kan udleveres til Indien. Dommeren lægger i sin kendelse især vægt på, at Holck risikerer at blive udsat for tortur.

23. december: Østre Landsret afviser i en kendelse at annullere sagen på baggrund af spørgsmålet om dobbelt strafbarhed.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen