Jakob Zuma maner til ro efter drab

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, opfordrer landets politikere til ro, efter drabet på den hvide højrefløjsleder Eugene Terreblanche.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, er urolig for, at drabet på lederen af den halvfascistiske og racistiske AWB-bevægelse, Eugene Terreblanche, vil skabe uro i landet.

Zuma opfordrer landets politikere til at undgå at forværre de racemæssige spændinger, som kan komme i kølvandet på drabet.

- Det er vores ansvar at fordømme drabet og holde os fra udtalelser, som kan hindre udviklingen af landet og den racemæssige samhørighed, siger Zuma.

Præsidentens appel til ro kommer efter, AWB lovede at hævne drabet, der fandt sted lørdag. Den 69-årige Terreblanche blev hakket ihjel af sorte landarbejdere fra sin gård i den nordvestlige by Ventersdorp efter en strid om lønudbetaling.

- Ledere og organisationer skal ikke bruge Terreblanches død til at score politiske point. I stedet skal de arbejde hårdere for at forene vores folk, siger Jakob Zuma.

Generalsekretæren for AWB, Andre Visagie, har sagt, at gruppen vil mødes 1. maj for at drøfte fremtiden, men opfordrer medlemmerne til at holde sig i ro.

- Vi vil træffe en fælles beslutning om, hvordan vi vil hævne drabet på Terreblanche, siger Visagie.

Eugene Terreblanche markerede sig i en årrække som en af de mest fanatiske forsvarere af det hvide mindretalsstyre i Sydafrika.

AWB, der samles under hagekorslignende flag, forsøgte at sabotere Sydafrikas første demokratiske valg i 1994 ved at gennemføre flere bombeattentater, og flere af medlemmerne blev pågrebet i forbindelse med vold og drab. Bevægelsen hævder at have 70.000 medlemmer.

0 kommentarer
Vis kommentarer