Annonce:
Annonce:

Fra i morgen er der valgkamp igen

Når politikere fra landets 98 kommuner i morgen og på fredag samles til topmøde, bliver valgkampen til næste folketingsvalg for alvor skudt i gang

Jane Findahl fra KL's formandskab mener, at kommunernes situation er for alvorlig til, at KL og Christiansborg bare skyder skylden på hinanden. (Foto: Jens Panduro)
Jane Findahl fra KL's formandskab mener, at kommunernes situation er for alvorlig til, at KL og Christiansborg bare skyder skylden på hinanden. (Foto: Jens Panduro)
Annonce:
Følg Politik

Det er de borgernære problemer, som kommer til diskussion:

De gamles situation. Skolernes problemer. Børnene i institutionerne. Trafikken på gader og veje. Miljøets velbefindende...

Det er altsammen sager, som Danmarks 98 kommuner skal tage sig af, og de vil blive diskuteret, når repræsentanter for samtlige kommuner i morgen, torsdag, og på fredag samles til Kommunalt Topmøde i Aalborg.

Næste valg er til Folketinget
Det er Kommunernes Landsforening - KL - en af Danmarks mest indflydelsesrige forsamlinger, som holder årsmøde. Og det sker på et tidspunkt, hvor krisen kradser meget alvorligt, og hvor regeringen stiller skrappe krav til, hvor mange - eller rettere måske: hvor få! - penge, kommunerne må bruge på at servicere landets borgere.

Annonce:

Efter at kommunalvalget i november 2009 er overstået, vil det næste valg i Danmark være folketingsvalget, som senest skal holdes 13. november næste år.

Men det kan sagtens komme før, og måske bliver denne uges møde det sidste KL-årsmøde inden da. Og de borgernære emner, som kommunerne har som deres ansvar, bliver med stor sandsynlighed bærende temaer ved dette folketingsvalg.

For alvorligt til skænderi
Det kunne give anledning til den helt store krig mellem KL's økonomisk trængte borgmestre og byrødder og de mange repræsentanter for regering og Folketing, som traditionelt deltager i KL's topmøder, og som i vid udstrækning lægger rammerne for kommunernes opgaver og for deres økonomi

Annonce:

- Men situationen er så alvorlig, at vi må holde op med at skyde på hinanden og i stedet stå sammen om at finde løsninger, siger en af landets mest fremtrædende kommunalpolitikere, Jane Findahl - SF-medlem af Fredericia byråd og i den kommende KL-bestyrelse med en rolle som formand for KL's børne- og kulturudvalg ved siden af sin plads i KL's fem mand store formandskab.

- Det kan ikke blive ved på den måde, hvor hvert eneste lille problem, som dukker op i en kommune, bliver fulgt op af en minister eller et folketingsmedlem, som skyder på kommunen, ligesom vi fra kommunernes side også må holde op med at beskylde regering og Folketing for alt, hvad der går os imod, mener Jane Findahl.

Vil tale pænt til Bertel
Hun tror da også på, at tonen fra KL-talerstolen i morgen vil blive en tand mildere over for regeringen, end den til tider har været.

- Bertel Haarder vil jo sidde der i morgen formiddag, når der aflægges formandsberetning, og normalt har indenrigsministeren også holdt en tale med en hilsen til årsmødet, inden beretningen bliver sat til debat, forklarer Jane Findahl.

- Men med en helt ny indenrigsminister bliver tonen formentlig ikke så hård i hans retning, forudser hun.

Annonce:

Betaling for hjemmehjælp
Der er ellers lagt i kakkelovnen til et opgør

Op til mødet har 15 kommuner allerede meddelt, at de er nødt til at genåbne dette års budgetter for at finde sparemuligheder. Flere ventes at følge efter. Og økonomien ventes at blive det helt dominerende tema på mødet.

Et tema i samme boldgade har domineret optakten til årsmødet - brugerbetaling for f. eks. hjemmehjælp til velstillede ældre. Det er den kommende formand for KL, Horsens' socialdemokratiske borgmester og tidligere mangeårig minister Jan Trøjborg, som har åbnet for denne diskussion. Trøjborg er blevet voldsomt modsagt fra flere sider, bl.a. af statsminister (og tidligere indenrigsminister og lokalpolitiker) Lars Løkke Rasmussen.

Annonce:

Emnet vil formentlig blive rejst i debatten på KL-topmødet, men holdningerne er så splittede på kryds og tværs, også af partigrænser, at det næppe bliver dér, det tunge skyts køres i stilling.

Jan Trøjborg sikker KL-formand
Topposterne i Kommunernes Landsforening fordeles efter de stemmetal, som faldt ved kommunalvalget. Derfor bestemmer socialdemokraterne suverænt, hvem de ønsker som formand efter det pæne valg i november, og efter kort tids intern diskussion er valget faldet på den erfarne Jan Trøjborg.

Oftest optræder KL's ledelse samlet over for regering og Folketing, uanset det politiske flertals farve på Christiansborg.

Næstformand bliver den hidtidige formand, Venstre-borgmester Erik Fabrin fra det nordsjællandske Rudersdal. Dermed bliver han sammen med Jan Trøjborg den, som til sommer skal føre de tunge økonomiforhandlinger med sin partifælle, den nye indenrigsminister Bertel Haarder.

Her kradser den kommunale krise
15 kommuner har allerede nu besluttet at genåbne dette års budget eller se på mulige fremtidige spareplaner. Det er:

* Faaborg-Midtfyn
* Furesø
* Gentofte
* Gribskov
* Guldborgsund
* Halsnæs
* Hedensted
* Herning
* Ikast-Brande
* Jammerbugt
* Kerteminde
* Køge
* Langeland
* Svendborg
* Middelfart

* Torsdag og fredag er der Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg. Her skal politikere fra alle landets kommuner blandt andet drøfte den økonomiske situation.
* Regeringen og kommunerne skal til sommer forhandle om den kommunale økonomi. Regeringen har på forhånd varslet nulvækst i kommunerne.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: