Norsk succes om DF: Bliv os fra livet

Siv Jensen, leder af Fremskrittspartiet i Norge, frabeder sig sammenligning eller samarbejde med Dansk Folkeparti - det er for yderligtgående

Siv Jensen fra det succesrige norske Fremskrittsparti vil meget gerne holde Pia Kjærsgaard og hendes parti ud i strakt arm. (Foto: AP)
Siv Jensen fra det succesrige norske Fremskrittsparti vil meget gerne holde Pia Kjærsgaard og hendes parti ud i strakt arm. (Foto: AP)
Lederen af det norske Fremskrittspartiet, Siv Jensen, bliver ofte sammenlignet med Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard. Men det vil hun gerne have sig frabedt – og hun afviser ethvert samarbejde med Dansk Folkeparti, selv om begge partier arbejder for at begrænse den muslimske indvandring.

En af årsagerne er den type udfald som senest Jesper Langballe er kommet med, hvor han beskylder muslimske fædre for at dræbe deres døtre og se igennem fingrene med onklernes voldtægt.

– Vi har ingenting tilfælles med Dansk Folkeparti overhovedet. Deres udlændingepolitik er for yderligtgående – og vi vil ikke associeres med dem, siger hun til Ekstra Bladet.

– I har da det tilfælles, at begge partier vil begrænse muslimsk indvandring?

– Jeg mener, at den danske regering har haft gode resultater med indvandringspolitikken. Den er vi enige i, men jeg ser ingen grund til at udlændingepolitikken skal være mere yderligtgående end det, som Venstre står for i Danmark, fortæller Siv Jensen.

Hun oplyser, at det er længe siden, at Dansk Folkeparti har gjort tilnærmelser til et formelt samarbejde med det, som på overfladen ligner et norsk søsterparti.

– Det ved de, at vi ikke ønsker. Vi har langt mere tilfælles med Venstre – også når det gælder den økonomiske politik, siger Siv Jensen, hvis parti ved efterårets norske valg fik næsten hver fjerde stemme.

Et samarbejde med Dansk Folkeparti har Siv Jensen aldrig set som en mulighed – og hun har hidtil undgået at mødes med Pia Kjærsgaard.Holland: Geert Wilders er en af de mest markante og indædte islamkritikere i Europa. Han er formand for Frihedspartiet PVV, som han selv har stiftet. Han stod bag den kontroversielle, islamkritiske film ’Fitna’.

– Vi kan enten vælge at give friheden videre til vores børn eller at lade friheden blive opslugt af en multikulturel sump, har han blandt andet sagt.

Af frygt for sit liv har han konstant livvagter omkring sig, og Geert Wilders sover aldrig samme sted to nætter i træk.

Italien: Lega Nord, der ledes af Umberto Bossi, er et af de meget indflydelsesrige, højrenationalistiske partier. Faktisk leverer partiet, som i nogle områder i det rige Norditalien får mere end 30 procent af stemmerne, de afgørende stemmer til Silvio Berlusconis regering. Bossi er kendt for meget fremmedfjendske udtalelser og udfald imod blandt andet bådflygtninge og romaer.

Frankrig: Den aldrende leder af det franske højrenationalistiske parti Front National, Jean-Marie Le Pen, har flere racismedomme bag sig.

Le Pen vil have stop for indvandring fra den tredje verden, udvisning af alle papirløse indvandrere, og han mener, at indvandrere er den egentlige årsag til arbejdsløshed, boligmangel, kriminalitet, stofmisbrug og ’udplyndring’ af velfærdsstaten.

Østrig: I Østrig har der i mange år været opbakning til Frihedspartiet, som blev grundlagt af den nu afdøde Jörg Haider. Ved det seneste europaparlamentsvalg fordoblede partiet sin opbakning efter en islamkritisk kampagne. Haider har blandt andet sagt, at Hitlers beskæftigelsespolitik var en succes.

Belgien: Det højrenationalistiske og indvandrerfjendske parti Vlaams Belang sidder på 17 af de 150 pladser i de belgiske parlamentet. Vlaams Belang udspringer af partiet Vlaams Blok, der blev forbudt på grund af racistisk propaganda. Partiets leder Filip Dewinter er notorisk islamkritiker.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen