Københavnske butikker frygter klimaballade

Københavns Politi har fået mange henvendelser fra bekymrede butiksejere, som frygter ballade under demonstrationerne ved klimatopmødet i København.

Mange butiksejere frygter for deres ruder og juleudstillinger, når tusindvis af demonstranter fra hele verden lørdag går på gaden under FN's store klimatopmøde i København.

Selv om det er en fredelig demonstration, opfordrer et netværk af militante autonome flere steder på nettet til at sætte København i brand.

Hos Københavns Politi har man fået en del henvendelser fra bekymrede butiksejere i Københavns indre by, og her forsøger man efter bedste evne at råde de butiksdrivende til at bevare roen.

- Men det er vanskeligt, for de er svært nervøse - specielt dem, som før har oplevet at få smadret ruder, siger talsmand Lars-Christian Borg, Københavns Politi.

Politiet råder blandt andet butiksejerne til at studere demonstranternes rute igennem byen.

- Det er klart, at hvis man har sin butik lige midt på ruten, så bliver man måske nødt til at gøre sig nogle overvejelser. Om de vil smække noget træ for vinduerne eller sætte et ekstra gitter op - det bliver deres valg, siger Lars-Christian Borg.

7-Eleven og McDonalds er ofte et yndet mål, når ballademagere går amok. Truslen om bål og brand har også fået kioskkæden 7-Eleven til at gå i gang med at sikre de mest udsatte butikker.

Direktør Jesper Østergaard, der er øverste chef for 7-Eleven i Danmark, vil ikke gå i detaljer, men fortæller, at de blandt andet har private vagtselskaber til at køre rundt mellem butikkerne.

- Hvis det først går galt, kan det gå rigtigt galt, og det er meget ubehageligt for medarbejderne. Derfor har vi også en psykologordning, som hurtigt træder til, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer