Lene på vej som udenrigsminister

Regeringsrokade: Den konservative partiformand er en stærk kandidat til den attraktive post

Det ligner den nye udenrigsminister... (Foto: Polfoto)
Det ligner den nye udenrigsminister... (Foto: Polfoto)
Den konservative partiformand Lene Espersen står nu stærkt til at blive ny udenrigsminister, når den store regeringsrokade kommer efter nytår.

Det konkluderer flere centrale kilder efter udnævnelsen af rivalen Connie Hedegaard som EU-kommissær og Lykke Friis fra Venstre som klima- og energiminister.

For det første er Connie nu af vejen som konkurrent til den attraktive og vælgervenlige post som udenrigsminister.

For det andet kan Venstre ikke gøre hævd på posten, fordi partiet nu samlet set har erobret en ekstra ministerpost.

Og for det tredje er den store rokade udskudt et par måneder, og dermed er det mere sandsynligt, at 67-årige Per Stig Møller uden den store ballade accepterer en minister-exit.

De konservative hæfter sig ved, at en dansk udenrigsminister næsten altid bliver populær –  tænk bare på Uffe Ellemann-Jensen. Og selv Mogens Lykketoft opnåede popularitet på den post. Det er præcis det vælgermæssige boost, som Lene Espersen trænger til.

Centrale kilder imødeser en meget omfattende ministerrokade i det nye år. Den vil sandsynligvis også betyde farvel til en anden politisk veteran, nemlig finansminister Claus Hjort Frederiksen. En oplagt fornyelse på den post er skatteminister og næstformand i Venstre, Kristian Jensen.

Den store rokade vil sandsynligvis give ministerbiler til flere af de unge utålmodige i Venstres folketingsgruppe –  herunder finansordfører Peter Christensen. Et åbent spørgsmål er, om Lars Løkke Rasmussen –  som i tilfældet Lykke Friis –  vil hente flere ministre uden for Christiansborg.

Det kan blive nødvendigt, hvis de konservative vælger at skille sig af med både Per Stig Møller og den ikke særlig populære kulturminister, Carina Christensen. Fra den konservative gruppe på Christiansborg er kun tidligere minister Henriette Kjær oplagt. Udefra kan f.eks. hentes den konservative spids i hovedstaden, Benedikte Kiær.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere