Bush lod Bin Laden undslippe

Rapport udstiller den tidligere præsident og hans rådgiveres kostbare fejltagelser

Der er tørre tæsk til den tidligere præsident George W. Bush, hans forsvarsminister Donald Rumsfeld og daværende chef for de amerikanske styrker Tommy R. Franks i en kritisk rapport om jagten på Osama Bin Laden i Afghanistan i tiden efter terrorangrebene mod New York og Pentagon den 11. september 2001.

– Osama Bin Laden var uden tvivl inden for de amerikanske troppers rækkevidde i Tora Bora-bjergene, da de amerikanske militærledere foretog den kostbare beslutning ikke at forfølge terroristlederen med alle midler, lyder det blandt andet i rapporten, der er bestilt af et senatsudvalg, anført af den tidligere præsidentkandidat John Kerry.

Stor symbolsk sejr
Demokraten Kerry har tidligere kritiseret Bush for indsatsen i Afghanistan og jagten på Osama Bin Laden, og den kritik giver rapporten kerry ret i.

Den slår nemlig fast, at Osama Bin Laden og hans nærmeste rådgiver, egypteren Ayman al-Zawahri, opholdt sig i Tora Bora i december 2001, og havde der været indsat flere tropper end de 100 amerikanske specialstyrker, der allerede befandt sig i området, kunne der være vundet en stor symbolsk sejr.

– Beslutningerne, der gjorde hans flugt til Pakistan mulig, lod ham stå tilbage som en potent symbolsk figur, der fortsat tiltrækker en strøm af penge og fanatikere fra hele verden. Langt størstedelen af den amerikanske militærmagt blev holdt på sidelinjen.

Rapporten kommer belejligt for den nuværende præsident Barack Obama, der ønsker flere amerikanske tropper udstationeret i Afghanistan.

1 af 2 
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere