Hæren: Vi har ikke råd til krigen i Helmand

Fortrolige notater Hæren må tage kampvogne ud af drift og overvejer om de nye soldater overhovedet kan komme afsted.

Der er ikke råd til at deltage i krigen mod Taliban, afslører hemmelige notater fra hæren. (Foto: HOK)
Der er ikke råd til at deltage i krigen mod Taliban, afslører hemmelige notater fra hæren. (Foto: HOK)

Forsvaret er havnet i så store økonomiske vanskeligheder, at man mangler i hvert fald 1,7 milliard kroner til næste år, og det kan få alvorlige konsekvenser for deltagelsen i den blodige krig imod Taliban i Helmand.

Pengemanglen kan blive fatal for de danske soldater. Det vil blandt andet vil betyde, at de strategisk vigtige Leopard2-kampvogne skal tages ud af drift. Kampvognene bliver blandt andet brugt, når soldaterne er trængt i hårde kampe mod Taliban.

Det fremgår af to klassificerede notater fra henholdsvis Forsvarets Materieltjeneste og Hærens Operative Kommando. De to notater blev 20. november sendt til den nye forsvarschef Knud Bartels i Forsvarskommandoen underskrevet af henholdsvis generalløjtnant Per Ludvigsen fra materieltjenesten og hærens stabschef brigadegeneral P.H. Lund.

Utilfredsheden er så stor, at Hærens Operative Kommando direkte skriver, at hvis bevillingerne for næste år fastholdes, må vi overveje, om det er forsvarligt at sende det nye hold soldater af sted til februar.

I de to breve gøres det helt klart for forsvarschefen og hans stabschef Bjørn Bisserup, at forsvarets økonomiske situation til næste år er uholdbar efter flere år med underskud og manglende indkøb af nyt materiel og ammunition. Blandt andet mangler hæren cirka 90 køretøj, hvor af mange er mistet under missionen i Afghanistan efter angreb med vejsidebomber.

Den enorme sum mangler næste år, selv om forsvarsminister Søren Gade (V) i sommer indgik et bredt forsvarsforlig, der skulle tilføre forsvaret 3,5 milliarder kroner ekstra de næste fem år.

– Det grundlag, som politikerne har indgået forliget på, passer slet ikke mere. Skrivelserne er rigtig grim læsning, siger en højtplaceret kilde i forsvaret.

Materieltjenestens chef, der er nummer tre i forsvarets rangorden, gør i sit brev opmærksom på, at han er blevet tildelt seks milliarder kroner næste år, men at behovet er 7,7 milliarder kroner. Der mangler én milliard kroner mere til såkaldt materieldrift - altså ammunition, reservedele mv.. Hertil kommer behovet for nye investeringer i alt fra indkøb af køretøjer og nye fregatter til søværnet.

I stedet for at hæren her og nu kan støtte soldaterne i Afghanistan med nyt materiel, havner mange af midlerne til næste år i Søværnet, fordi en ratebetaling for søværnets nye store fregatter er blevet udskudt fra 2009 til 2010.

– Det er søværnet, der løber med guldet næste år på materielsiden, men det holder ikke i forhold til krigen i Afghanistan. Det er helt uholdbart for de soldater vi sender derned, siger Ekstra Bladets kilde.

Det var i aftes ikke muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Søren Gade.

steen@eb.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere