Tysk minister nægter at gå trods skandale

Tysklands tidligere forsvarsminister Franz Josef Jung beklager manglende information om civile ofre ved Afghanistan-angreb, der har kostet forsvarschef jobbet.

Tysklands tidligere forsvarsminister, Franz Josef Jung, nægter at træde tilbage fra sin nye post som arbejdsminister til trods for, at forbundshæren under hans ledelse delvist fortiede oplysninger om civile ofre ved et kontroversielt bombeangreb i Afghanistan

Angrebet fandt sted i Kunduz i den nordlige del af landet for næsten tre måneder siden. Mindst 142 mennesker døde ifølge Nato. Heraf var op mod 40 civile.

Oppositionen i Forbundsdagen kræver Jungs afgang, efter at dennes afløser som forsvarsminister, Karl-Theodor zu Guttenberg, torsdag fyrede forsvarschefen gennem de seneste syv år, general Wolfgang Schneiderhan, og både sendte ham og sin egen statssekretær Peter Wichert på pension.

Avisen Bild havde forinden afsløret, at den tyske militærledelse på et tidligt tidspunkt havde kendskab til, at der også var civile ofre ved bombeangrebet.

En tysk oberst havde den 4. september tilkaldt hjælp fra amerikanske fly for at bombe to tanklastbiler, som oprørere havde stjålet. Men da amerikanerne reagerede, var civile strømmet til for at få fat i gratis brændstof, og der døde de mange mennesker i bomberegnen.

Franz Josef Jung siger nu, at han umiddelbart efter angrebet talte i telefon med den tyske oberst og med den amerikanske øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, for at få opklaret hændelsesforløbet til bunds.

Forbundsdagens forsvarsudvalget holder fredag morgen krisemøde om skandalen.

Forbundskansler Angela Merkel holder foreløbig fast sin partifælle, men undlod torsdag også at forsvare ham.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere