Lykke Friis ved den politisk frontlinje

Den nye klima- og energiminister var helt tæt på de overraskende udnævnelser i EU i Bruxelles - sådan beskriver hun tumulterne i sin blog

Lykke Friis har lige prøvet at være i frontlinjen ved en overraskende politisk udnævnelse. Nu er hun selv hovedpersonen. (Foto: Mads Winther)
Lykke Friis har lige prøvet at være i frontlinjen ved en overraskende politisk udnævnelse. Nu er hun selv hovedpersonen. (Foto: Mads Winther)

Den nye klima- og energiminister Lykke Friis er dagens hedeste politisk nyhed. At Connie Hedegaard bliiver EU-kommissær - det kommer næppe rigtig bag på nogen. Men at den rapkæftede lille prorektor for Københavns Universitet alligevel hoppede på den politiske vogn trods sit nej så sent som i fjor - det så nok de færreste komme.

Og når Lykke Friis i dag bliver præsenteret i sin ny rolle, ved hun, hvordan det kan gå til. Det oplevede hun nemlig i sidste uge, da hun kom helt tæt på den dags store nyhed: udnævnelsen af EU's nye præsident Herman van Rompuy og den totalt undertippede britiske Lady Ashton som EU's 'udenrigsminister'.

Lykkes scoop
På sin og rektor Ralf Hemmingsens blog skriver Lykke Friis blandt andet:

'Skrevet af Lykke, 20. november 2009

- Ja, der kan du se. Det er farligt at være journalist ved fronten, siger Rolf Gustavsson fra Svenska Dagbladet, da jeg torsdag aften nærmest blev løbet ned af flere kamerahold.

Jeg benyttede chancen for at overvære dramaet om udpegelserne af EU’s første faste formand og udenrigsminister, da jeg alligevel var i Bruxelles for at deltage i refleksionsgruppen. Og det var bestemt ikke kedeligt – selvom ingen af os havde forudset hvem, der fik posterne. Jeg var sågar så heldig at få lidt af et 'scoop', da jeg spottede Gordon Browns talsmand i den store forhal i Rådsbygningen.

'Downing Street har kontaktet Blair; vi satser på nu Baronesse Ashton'.

Og sådan blev det. Rompuy, Ashton og Barroso er det nye trekløver, der står i spidsen for EU'.

'Hopenhagen'
Den nye klimaminister har tilsyneladende store forhåbninger til det klimatopmøde, hvor hun nu får en central rolle - trods Connie Hedegaards forlængelse i det hidtidige embede med henblik på lige præcis dén begivenhed:

'Inden præsidentdramaet nåede jeg lige en pressekonference med Angela Merkel, Nicolas Sarkozy og Lars Løkke. Det var et klart forsøg på at lægge pres på resten af verden op til 'Hopenhagen'. Angela Merkel var klar i spyttet:

- Nu satser vi på en juridisk bindende aftale i første halvdel af 2010. Både Merkel og Sarkozy kommer for øvrigt til København – og hvem ved, måske også til KU (Københavns Universitet, red.)?'

Nu venter også Lykke på Obama
Lykke Friis skriver også på sin blog om klimaudfordringen. Det sker med fyldige citater fra præsident Obamas videnskabelige rådgiver, professor Jane Lubchenco, som i forrige uge blev udnævnt som æresdoktor ved Københavns Universitet.

'Vi skal undgå det uløselige og løse det uundgåelige' (”avoid the unmanageable, manage the unavoidable”). Det er kernen i den klimaudfordring, som verden står overfor', citerer Lykke Friis blandt andet Lubchencos tale.

Lykke Friis konstaterer, at Lubchenco ikke kunne gå langt ind i den politiske diskussion om bl.a. USA's klimapolitik - en emne, som Lykke Friis nu skal leve sig personligt langt ind i.

'Men hvordan går det så med den politiske handling på den vanskelige hjemmefront, nu hvor sundhedsreformen er inde i slutspurten? Hvordan går det med at sætte handling bag Obamas ord fra FN-mødet med 100 statsledere i september: ”USA er fast besluttet på at handle, når det gælder klimaudfordringen?” Med andre ord, hvornår sker der noget i Senatet, som en af de studerende ved fredagens møde formulerede det?

To-trinsraketten
Den politiske diskussion var Lubchenco ikke så varm på at gå ind i som videnskabelig rådgiver. Men hun lagde dog ikke skjul på forventningen om, at Senatet nok tidligst kommer til at tage en beslutning i begyndelsen af det nye år.

Altså efter COP15, hvor det danske værtskab nu også åbent går efter en politisk og ikke en juridisk bindende aftale. Og efter APEC-mødet i weekenden i Singapore er der åbenbart enighed om det.

Det store spørgsmål er imidlertid, om denne to-trinsraket kommer i luften. For også den kræver, at USA kan binde sig til bl.a. et reduktionsmål i København.'

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere