Britisk baronesse EU's nye udenrigschef

Hun er ukendt i den brede offentlighed. Men om få timer kan hun være udnævnt til EU's nye udenrigschef. Catherine Ashton er socialisternes valg til posten.

Den britiske baronesse Catherine Ashton bliver EU's nye udenrigschef. (Foto: AP)
Den britiske baronesse Catherine Ashton bliver EU's nye udenrigschef. (Foto: AP)

En britisk baronesse kan gå hen og overhale forhåndsfavoritterne og blive EU's nye udenrigschef.

På et møde inden det store navnetopmøde i Bruxelles torsdag aften er de socialistisk ledede EU-lande blevet enige om at foreslå Catherine Ashton til den magtfulde toppost, skriver flere nyhedsbureauer.

- De otte socialistiske regeringsledere mødtes i Bruxelles og bestemte sig med enstemmighed for at støtte Catherine Ashton til posten som høj repræsentant (udenrigschef, red.), siger en diplomat til nyhedsbureauet AFP.

Dermed accepterer Storbritanniens premierminister, Gordon Brown, samtidig, at slaget er tabt i forhold til at køre hans forgænger Tony Blair i stilling som ny EU-præsident, siger en talsmand til Reuters.

Ud over at være baronesse af Upholland har Catherine Ashton siden sidste efterår været den britiske EU-kommissær med ansvar for handelspolitikken.

En nominering af Ashton vil samtidig løse en række af de problemer med at finde den rette balance på topposterne, som EU-landene har stået overfor. Med en socialistisk kvinde fra et stort EU-land på udenrigsposten vil vejen være banet for en konservativ mand fra et mindre EU-land som EU-præsident. En beskrivelse, som passer perfekt på de flestes favorit: Belgiens premierminister, Herman Van Rompuy.

Andre af de nævnte kandidater til posten som EU's udenrigschef har været Storbritanniens udenrigsminister, David Miliband, Italiens tidligere premier- og udenrigsminister, Massimo D'Alema, og Spaniens udenrigsminister, Miguel Angel Moratino.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere