S erobrer nyt land ved valget

Trods tilbagegang rent stemmemæssigt sætter Socialdemokraterne sig på flere kommuner. 51 af dem får socialdemokratisk borgmester, mens Venstre har 28

Over halvdelen af landets kommuner har nu socialdemokratisk borgmester. Til gengæld blev valget en blodig omgang for de lokale lister.

Efterhånden som borgmesterpladserne faldt på plads, stod det klart, at S gik frem fra 46 til 51 byer. Det svarer præcist til den øretæve, som Venstre har indkasseret på det lokale plan.

Venstre havde før valget 34 pladser og står nu tilbage med kun 28.

I den borgerlige familie kunne De Konservative glæde sig over en fremgang på tre byer.

Valget viste også, at magten i højere grad samler sig hos de etablerede partier. Hvor der indtil valgaftenen var syv borgmestre, der kom fra lokallister eller var uafhængige af partier, er der nu kun to tilbage - nemlig Fælleslistens Aase Nyegaard i Sønderborg og John Brædder, der har indtaget rådhuset i Nykøbing Falster for Nyt Guldborgsund.

Samtidig har De Radikale vinket farvel til partiets eneste borgmesterpost i Holbæk, mens SF til gengæld har erobret en plads i Lejre. SF opnåede ganske vist en borgmesterpost til Tommy Dinesen i Kalundborg ved det seneste valg, men da han blev syg, overgik embedet i stedet til Socialdemokraterne.

Onsdag aften var der stadig to byer, hvor valget endnu ikke var afgjort. I Fredericia og Hillerød samt på Læsø forhandles der stadig.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere