Rekord for kvinder i borgmesterstolen

Et dusin kvinder indtager borgmesterstolen efter kommunalvalget. Det er fem kvinder mere end ved valget i 2005

Aldrig før har der været så mange kvinder i borgmesterkontorerne. 12 kvinder er valgt ind på landets borgmesterposter i år. Det er 5 kvinder mere end i 2005 og ny rekord.

- Det er godt, det er gået frem, men vi ligger stadig ekstremt lavt. Danmark har altid markeret sig med at ligge lavt, og det burde rykke meget mere, siger Ann-Dorte Christensen, der er professor ved Institut for Sociologi, Socialt arbejde og Organisation ved Aalborg Universitet.

De kvindelige borgmestre i Gladsaxe, Køge, Slagelse, Hillerød og Aabenraa fortsætter i deres sæde, mens seks nye kvinder indtager borgmesterposten i Brønderslev, Bornholm, Silkeborg, Lejre, Hedensted og Thisted. Desuden erobrer Aase Nyegaard, der er tidligere borgmester i Augustenborg Kommune, borgmesterkontoret i Sønderborg.

De 12 kvinder repræsenterer dermed 12,2 procent af landets borgmesterposter. Det er en klar fremgang i forhold til valget i 2005, hvor tallet umiddelbart efter valget var 7,1 procent.

Antallet af kvindelige borgmestre toppede efter kommunalvalget i 1997 med 10,2 procent. Det svarede til, at 28 kommuner af i alt dengang 275 kommuner havde en kvindelig borgmester.

Men ifølge Ann-Dorte Christensen viser en sammenligning med de nordiske lande, hvor lavt det danske tal er. Ifølge hende er det tilsvarende tal for Sverige 26 procent, mens det i Norge er 23 procent.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere