Radikal forhandler: Det var kun tal

Allerede tidligt på valgaftenen sagde de radikale forhandlere til de borgerlige i København, at Dansk Folkeparti ikke var noget problem

Peder Mandrup Knudsen, formand for de radikale i Hovedstaden, står fuldstændig bag Klaus Bondam. (Foto: www.radikale.dk)
Peder Mandrup Knudsen, formand for de radikale i Hovedstaden, står fuldstændig bag Klaus Bondam. (Foto: www.radikale.dk)

- Er det ren matematik for jer?

- Ja!

Sådan faldt ordene , da fire radikale - borgerrepræsentationskandidaterne Klaus Bondam, Manu Sareen, vælgerforeningsformand Peder Mandrup Knudsen og hovedbestyrelsesmedlem Anders Thomsen - tidligt på valgaftenen aflagde en sonderingsvisit hos den borgerlige partier på Københavns Rådhus. Det oplyser en kilde tæt på forhandlingerne til ekstrabladet.dk.

Det er jo sagen...
Peder Mandrup Knudsen siger til ekstrabladet.dk, at han efter 28 vågne timer i træk, mange af dem med intense forhandlinger, ikke kan huske alt ord til andet.

- Men jeg kan ikke afvise, at det er blevet sagt. For det er jo det, der er sagen, siger Peder Knudsen.

Ifølge ekstrabladet.dk's kilde nikkede alle fire radikale deres 'ja' til spørgsmålet, og en af dem tilføjede:

- Hvis der er Dansk Folkeparti, I tænker på, så er det ikke noget problem.

Ikke med en ildtang
Peder Knudsen uddyber: - Der er jo to holdninger, som står over for hinanden: Den, hvorefter man ikke må røre Dansk Folkeparti med en ildtang. Og den, hvor man betragter det parti som en del af demokratiet. Det er den sidste opfattelse, jeg har. Og de radikale har da også tidligere konstitueret sig i København sammen med Dansk Folkeparti.

Blandt de radikale, som nikkede på aftenmødet, var altså også Manu Sareen. Han tager i dag i meget skarpe vendinger afstand fra Klaus Bondams konstitueringsaftale med Venstre og Dansk Folkeparti med den begrundelse, at det radikale udgangspunkt før valget har været at holde Dansk Folkeparti væk fra indflydelse. Og at aftalen, der sikrer Bondam en borgmesterpost og Dansk Folkeparti pladser i alle rådhusets udvalg samt et par fede bestyrelsesposter, skader den radikale troværdighed som helhed, ikke kun Bondams.

På kryds og tværs
Efter mødet hos de borgerlige udvekslede værterne og de radikale telefonnumre og kontaktmuligheder til brug for den lange forhandlingsnat, som alle ved følger efter et kommunalvalg. Bagefter var Klaus Bondam til et hemmeligt møde uden for Rådhuset med lederne fra S, SF og Enhedslisten - Frank Jensen, Bo Asmus Kjeldsgaard og Mikkel Warming.

Natten igennem blev det ifølge Peder Knudsen forhandlet på kryds og tværs.

- Frank Jensen sad da også og forhandlede med de konservatives Mogens Lønborg sideløbende med, at han holdt møder med os. Og han vidste, at vi på samme måde mødtes med bl.a. Venstre, siger Peder Knudsen. - Sådan er det, og sådan har det altid været. Så jeg synes, at Frank er noget af et tudefjæs,. nu hvor han tilsyneladende synes, at vores aftale er så forfærdelig.

Vrede- det ved jeg ikke...
- Kan du ikke forstå, at det vækker vrede hos mange radikale vælgere, at I tager en borgmesterpost i en handel med netop Dansk Folkeparti, som I ville holde væk fra indflydelse?

- Vrede - det ved jeg ikke. Jeg oplever nok en del forvirring. Men sagen er, at vi forhandlede i nat, som vi har gjort flere gange tidligere, hvor jeg også har været med: Vi havde ingen plan! Det var der andre - Frannk Jensen - som forsøgte at have, men det var ikke vores problem.

- For os var det ekstremt nødvendigt at slås for en borgmesterpost. Det er nu en gang den, der giver mulighed for at profilere et parti, og vi skal lægges mærke til, hvis vi vil komme tilbage til tidligere tiders indflydelse.

100.000 kroner er lige meget
- Ingen aner, hvem der sidder i kommunens udvalg, og vi har ikke brug for bestyrelsesposter med 100.00 kroners honorarer. Det var den slags, vi kunne få i Rød Stue, men vi ville have politiske poster, ikke pæne poster. Vi vil godt have 100.00 kroner - hvem vil ikke det? - men det var ikke det vigtigste. Men det forstod Frank og hans folk ikke, fastslår Peder Knudsen.

- Så vi kunne ikke komme nogen vegne. Vi kunne ikke true S, SF og Enhedslisten med noget, og vi kunne ikke give dem noget, de ellers ikke kunne få. Det var en meget frustrerende situation.

VKR lykkedes ikke
- Men kunne I ikke have lavet en aftale med V og K - uden om Dansk Folkeparti?

- Det prøvede vi. Men det kunne ikke lade sig gøre. Så skulle Mogens Lønborg have opgivet sin borgmesterpost til os, og det ville han ikke. Det var dér, det strandede. Mogens Lønborg spillede højt spil. men han tabte, konstaterer den radikale vælgerforeningsformand i København.

Meget tyder på, at de radikale i fremtiden kommer til at styre Københavns beskæftigelses- og integrationsforvaltning - den, som Dansk Folkeparti for alt i verden ikke måtte få.

- Hvis vi havde fået en aftale med Frank Jensen og hans side, kunne vi have valgt den post. Det havde vi gerne gjort. Nu får vi ikke den mulighed, fordi vi skal vælge sidst og må tage, hvad der er tilbage. Men det er fint nok, hvis det bliver integrationen, understreger Peder Mandrup Knudsen.

Professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har over for Ritzaus Bureau rost Klaus Bondam varmt for hans evne til at forhandle en fordelagtig konstitueringsaftale igennem.

1 af 2 Klaus Bondam forhandlede til flere sider i nat. Han får mange tæsk, også fra en medforhandler, for sin aftale med Venstre og Dansk Folkeparti, men hans vælgerforening står helt bag ham. (Foto: Benjamin Kürstein)
2 af 2 Peder Mandrup Knudsen, formand for de radikale i Hovedstaden, står fuldstændig bag Klaus Bondam. (Foto: www.radikale.dk)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere