Bondams nervepirrende nat

Nervekrigen om borgmesterposterne i København fortsætter i nat - sejrherren fra SFvil have radikale Klaus Bondams borgmesterpost

Den radikale trafik- og miljøborgmester Klaus Bondam med nerverne uden på den mørke habit og telefonen i hånden ventede i nat på besked om sin skæbne efter tabet af de afgørende mandater i København. (Foto: Benjamin Kürstein)
Den radikale trafik- og miljøborgmester Klaus Bondam med nerverne uden på den mørke habit og telefonen i hånden ventede i nat på besked om sin skæbne efter tabet af de afgørende mandater i København. (Foto: Benjamin Kürstein)
Knivene sidder løst på Københavns Rådhus i nat, hvor de nyvalgte politikere skal fordele borgmesterposterne.

Den nuværende radikale teknik- og miljøborgmester, Klaus Bondam, troede først på aftenen, at han kunne fortsætte som borgmester, men ved midnatstid følte han og hans gruppefæller, at han blev dolket i ryggen af SF.

– Jeg vil være teknik- og miljøborgmester, sagde SF’s nuværende børne- og ungdomsborgmeter, Bo Asmus Kjeldgaard.

Gravøl, glæde - hængemule
Det var en våd klud i ansigtet på de radikale, der gik fra først at drikke gravøl, derpå til at fejre valget, for at hænge med hovederne, da forhandlingerne om posterne for alvor gik i gang efter kl. 1 i nat.

Klaus Bondam og hans chefforhandler, Manu Sareen, havde ellers bejlet kraftigt til både S og SF i håbet om, at Klaus Bondam kunne beholde sin borgmesterpost, men det ville Bo Asmus Kjeldgaard ikke høre på.

Sent i nat så det ud til, at Socialdemokraterne får overborgmesterposten plus en borgmesterpost. SF får i hvert fald en borgmesterpost, men partiet var i nat meget tæt på endnu en. Hvis SF får to borgmestre, betyder det, at de radikale bliver den store taber, da Enhedslisten ser ud til at beholde en borgmesterpost.

DF større end K
Dertil kommer to borgmesterposter til den borgerlige fløj. Venstres Pia Allerslev fortsætter, mens Dansk Folkeparti i nat forsøgte at overbevise den borgerlige fløj om, at partiet skal have den sidste borgmesterpost - i dag besat af den konservative Mogens Lønborg - fordi partiet er blevet større end konservative.

Klaus Bondam og Manu Sareen kæmper til det sidste for at bevare deres position. De var derfor dybt skuffede, da SF gjorde krav på posten som teknik- og miljøborgmester.

Tænk på folketingsvalget!
De radikale spillede på, at S og SF har brug for R, hvis den røde blok skal have statsministerposten efter næste valg. Derfor mener Klaus Bondam og Manu Sareen, at SF’erne skal tænke landspolitisk i stedet for at jagte to borgmesterposter.

Det endelige resultat i København blev, at S får 17 mandater, SF 13, Enhedslisten 6, Radikale 5, Venstre 6, Konservative 4 og Dansk Folkeparti 4.

1 af 2 Enhedslistens boprgmester Mikkel Warming, SF's Bo Asmus Kjeldgaard og - næsten skjult - den kommende socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen indledte forhandlingerne midt på valgaftenen med et tophemmeligt møde med Klaus Bondam. Ekstra Bladet fangede de sammensvorne på Hotel Danmark over for Rådhuset. (Foto: Benjamin Kürstein)
2 af 2 Den radikale trafik- og miljøborgmester Klaus Bondam med nerverne uden på den mørke habit og telefonen i hånden ventede i nat på besked om sin skæbne efter tabet af de afgørende mandater i København. (Foto: Benjamin Kürstein)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere