SF sejrer ved kommunalvalget

SF fordobler sin procentandel ved kommunalvalget til 14,5 procent af stemmerne, viser den endelige optælling. S går tilbage men beholder store borgmesterposter

SF er den store sejrherre ved tirsdagens kommunalvalg.

Da alle stemmer var talt op havde SF fået 14,5 procent, hvilket er en fremgang på 7,1 procentpoint. Partiet fordobler dermed sin score i kommunerne.

Til gengæld er Socialdemokraterne på papiret den store taber. Selv om partiet med 30,7 procent af stemmerne stadig er landets største, så er det en tilbagegang på 3,6 procentpoint. Alligevel står partiet til at vinde magten i både København, Århus, Odense og Aalborg.

Den anden store taber er regeringspartiet Venstre, som går tilbage med 2,7 procentpoint til 24,8 procent af stemmerne.

En anden af taberne er De Radikale som får 3,7 procent af stemmerne eller en tilbagegang på 1,5 procentpoint. Endelig går Enhedslisten tilbage med 0,4 procentpoint til 2,3 procent af stemmerne.

Dansk Folkeparti er valgets anden store vinder. VK-regeringens støtteparti går frem med 2,2 procentpoint til 8,1 procent af stemmerne.

Dermed får partiet lidt af et lokalpolitisk gennembrud.

De Konservative går frem med 0,7 procentpoint til 11 procent af stemmerne.

Endelig er der ikke megen opmuntring af hente fra Liberal Alliance som for første gang er på stemmesedlen ved et kommunalvalg. Det nye parti får kun 0,3 procent af stemmerne.

Slutresultatet viser samtidig, at det kommunale landkort er rødt. Mens den røde blok får 51,2 procent af stemmerne, så er der kun 44,2 procent til den blå blok.

De resterende 4,6 procent af stemmerne er gået til de mange lokallister.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere