Løkke: Klimaambitioner er stadig i top

Lars Løkke Rasmussen afviser kritik af klimaplan. Statsministeren mener tværtimod, at verden er kommet nærmere en ambitiøs klimaaftale i København

Én aftale - to trin. Lars Løkke Rasmussen nedtoner forventningerne til klimatopmødet i København, der begynder om tre uger. (Foto: Henning Hjorth)
Én aftale - to trin. Lars Løkke Rasmussen nedtoner forventningerne til klimatopmødet i København, der begynder om tre uger. (Foto: Henning Hjorth)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen afviser, at ambitionsniveauet for en aftale på klimatopmødet i København er slækket. Han mener tværtimod, at verden er kommet nærmere globale reduktioner af CO2 efter Apec-topmødet i Singapore.

- Vi har fået en ekstrem positiv reaktion fra helt centrale aktører som USA og Kina på vores tanke om at lave en politisk bindende aftale, der virker umiddelbart. Når man nikker til tanken, betyder det implicit, at man forpligtiger sig til reduktionsmål. Og det er jo en ekstrem positiv ting, siger Lars Løkke til Ritzau i telefonen fra Bangkok på vej hjem fra Singapore.

Juridisk aftale er umulig
Han afviser kritikken fra flere miljøorganisationer om, at den globale opvarmning vil fortsætte, hvis ikke man indgår en juridisk bindende aftale i København.

- Det står lysende klart for alle, at det ikke kan lade sig gøre at nå en juridisk bindende aftale, som når ud i den sidste paragraf under topmødet i København. Vi vælger så at holde fast ved det høje ambitionsniveau og lave en politisk bindende aftale i København, der i realiteten dækker fuldt det samme indhold som en juridisk aftale vil gøre, siger Lars Løkke Rasmussen.

Én aftale - to trin
Statsministeren understreger, at han allerede for tre uger siden i København ridsede en vision op for en aftale i København under overskriften én aftale - trin.

Det ene element er en bindende politisk aftale, som virker umiddelbart, mens der samtidig skal være en deadline for færdiggørelsen af det juridiske spor.

- Det betyder, at når verdens ledere har lavet en aftale i København kan du i anførselstegn oversætte det til en traktat, som derefter kan ratificeres, siger statsministeren.

Vigtigt at verdenslederne møder op
Han pointerer derfor, at det er ekstremt vigtigt at verdens ledere dukker op i København i december.

- Nationernes ledere skal tiltræde aftalen, så vi kan få det til at virke umiddelbart, og det gør vi kun, hvis regeringslederne er til stede. Og der har jeg i Singapore med glæde kunnet notere yderligere opbakning til deltagelse i København, siger Lars Løkke.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere