Tysklands SPD rykker til venstre

De tyske socialdemokrater rykker til venstre som oppositionsparti og er indstillet på fornyelse efter valgnederlaget i september

De tyske socialdemokrater, der tabte stort til forbundskansler Angela Merkel ved valget i september, har med næsten enstemmighed besluttet at rykke længere til venstre som leder af oppositionen.

Ved en partikongres i  Dresden, hvor der også er blevet valgt ny partiformand, var der stor opbakning til en kurs, der kræver genindførelse af formueskat. Også nye regler for arbejdsmarkedet, som partiet tidligere har støttet, kritiseres nu.

På kongressen var der også debat om indsatsen i Afghanistan, men et flertal stemte imod, at partiet skal stille krav om et fast tidspunkt for en tilbagetrækning.

De tyske socialdemokraters kanslerkandidat, Frank-Walter Steinmeier, sagde i sit hovedindlæg, at SPD må genopfinde sig selv og advarede om en lang trang vej i de kommende år.

Ved valget fik SPD kun 23 procent af stemmerne, og den nye partileder, Sigmar Gabriel, fastslog også, at der efter valgnederlaget må tænkes nyt.

- Med et sådant valgresultat kan man ikke nøjes med at sige, at vi har haft et "kommunikationsproblem", sagde Gabriel, som på kongressen i Dresden er valgt til ny formand efter Franz Müntefering.

Gabriel er tidligere skolelærer og regeringsleder i delstaten Niedersachsen. Han anses for at være SPD's bedste taler og debattør.

I en to timer lang tale på den tredages kongres afstod Gabriel fra at kritisere den tidligere ledelse under Müntefering, som fik et langt stående bifald fra de delegerede.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere