Influenza A rammer kommunalvalget

Influenzaepidemien truer kommunalvalget med frafald blandt tilforordnede. Kommunerne er klar med et beredskab, så valgloven kan overholdes

Kommunerne kæmper for at få et beredskab på benene til at erstatte influenzaramte tilforordnede og administrativt personale, hvis der bliver stort mandefald til kommunalvalget på tirsdag.

Det har Indenrigs- og Socialministeriet opfordret til allerede i sidste måned. Og de seneste masseudbrud af H1N1-influenza især i Midtjylland, på Fyen og i Hovedstadsområdet har fået kommunerne ekstra på mærkerne.

I fem kommuner landet over er meldingen til Ritzau, at ingen ved, hvor stort, mandefaldet bliver. Men de holder eget personale i baghånden til i en nødsituation at erstatte politisk udpegede tilforordnede vælgere, som valgloven forlanger til stede på valgstederne. Det må kommunerne godt, når bare et enigt byråd har godkendt det. Valgloven betinger dog, at de såkaldte valgstyrere på valgstederne under alle omstændigheder skal være politisk udpegede. Men de kan erstattes af andre af politisk tilordnede, som ellers skulle sidde ved et valgbord. Og her må kommunerne så, altså, i en nødsituation godt fylde op med embedsfolk.

- Det er i forvejen svært at skaffe politisk tilforordnede fra partierne, så jeg har ikke meget tillid til, at partierne kan hjælpe os, hvis de får stort frafald, konstaterer juridisk chef i Odense Kommune, Berit Jensen. Hun mangler endnu tilsagn fra 15-20 tilforordnede ud af de 475, der skal bruges på kommunens 36 valgsteder.

Kommunerne skal også bruge mange embedsfolk på valgstederne til at hjælpe med valgafviklingen. Ligesom flere kommuner har bedt partierne om selv at holde en reserve af folk i baghånden, så er kommunerne også parate med egne, ekstra folk.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere