Danmark tilbage på klimasporet

Efter en lang klimakamp får den danske regering nu medhold fra EU-Kommissionen. Danmark vil opfylde Kyotomålene, men ikke kun på grund af egne klimatiltag

Den danske klimatroværdighed har fået et tiltrængt løft inden klimatopmødet i København næste måned. En ny rapport fra EU-Kommissionen og Det Europæiske Miljøagentur viser for første gang, at Danmark ser ud til at opfylde Kyotomålene.

Danmark skal som led i Kyotoaftalen reducere udledningen af CO2 med 21 procent i 2012 i forhold til udledningen i 1990. EU's nye prognose viser, at Danmark når op på en reduktion på 21,3 procent.

Den danske regering med klimaminister Connie Hedegaard (K) i spidsen har i flere år kæmpet en hård kamp med EU-systemet omkring vurderingerne i de særlige Kyotorapporter. Så sent som sidste år mente kommissionen, at Danmark ville være næsten 10 procent fra at opfylde sine klimaforpligtelser.

- Jeg glæder mig over, at kommissionen medgiver, at Danmark vil leve op til sit tal, ligesom EU samlet når sine mål. Det giver EU troværdighed i klimaforhandlingerne, når de starter i december, siger Connie Hedegaard.

Det er dog langt fra kun Danmarks egne klimatiltag, som skal bringe Danmark i mål. Den nye rapport viser, at Danmark på nuværende tidspunkt kun har reduceret CO2-udledningen med 4,1 procent i forhold til 1990-niveauet.

I stedet vil Danmark blandt andet opfylde sine forpligtelser ved hjælp af klimaprojekter i udlandet, EU's handelssystem for klimakvoter og ved at medregne den CO2, som optages i skove og i jorden og dermed ikke suser videre ud i atmosfæren.

De 15 gamle EU-lande har samlet set forpligtet sig til at sænke CO2-udledningen med otte procent i 2012, men EU-Kommissionen forudser, at de når op på 13,1 procent. Dog ikke Østrig.

Frankrig, Tyskland, Grækenland, Sverige og Storbritannien har allerede opfyldt deres forpligtelser.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere