Amnesty: Lømmelpakke truer ytringsfrihed

Listen af kritikere vokser: Lovforslag vendt mod ballademagere ved klimatopmødet er en "trinvis undergravning af frihedsrettighederne," mener Amnesty International

Noget af det helligste i demokratiet sættes under pres, hvis Folketinget vedtager regeringens forslag om hårdere kurs mod aktivister og ballademagere forud for klimatopmødet.

Både ytringsfriheden og forsamlingsfriheden trues af den såkaldte lømmelpakke, mener Amnesty Internationals danske afdeling i en kras kritik af lovforslaget.

Tidligere har Østre Landsret opfordret til bedre kontrol med politiets mulighed for at anholde borgere uden sigtelse, Cepos-juristen Jacob Mchangama har haft samme kritikpunkt, mens fængselsbetjentene har frabedt sig udsigten til at spærre "naboens børn" inde.

Desuden mener Institut for Menneskerettigheder, at stramningerne vil få almindelige mennesker til at lade være med at demonstrere, fordi de risikerer hårde straffe.

Når man lægger hindringer i vejen for politiets arbejde, skal straffen være 40 dages fængsel, hvis der samtidig sker en grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden.

Men det betyder, at fredelige demonstranter risikerer at ryge i fængsel blot for at være på et sted, hvor andre i nærheden laver ballade, advarer Amnesty International i et høringssvar.

Det er ikke nødvendigt at bevise, at den enkelte borger har haft til hensigt at begå ulovligheder. "Tilstedeværelsen vil være bevis nok," påpeges det.

Konsekvensen vil være urimeligheder i stil med sagerne om lystfiskeren og pædagogen, der skal straffes for en hobbykniv eller en glemt fiskekniv, mener organisationen.

Også en anden ændring vække bekymring, nemlig, at politiet fremover skal kunne tilbageholde borgere i 12 timer uden en sigtelse, hvor grænsen i dag er seks timer.

De to stramninger er "udtryk for en trinvis undergravning af frihedsrettighederne her i landet," skriver Amnestys generalsekretær, Lars Normann Jørgensen, til Justitsministeriet.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere