Tættere på valgdato i januar i Irak

Efter at den nye valglov er på plads i Irak, overvejer parlamentet datoen for valget i januar. USA siger, at den militære tilbagetrækning forløber planmæssigt

Det irakiske parlament ventes snart at fastsætte en dato i januar for parlamentsvalget, efter at politikerne omsider vedtog en ny valglov.

Den amerikanske ambassadør i Bagdad, Christopher Hill, udpeger den 23. januar som en sandsynlig valgdag. Han tilføjer, at den planlagte amerikanske tilbagetrækning er sikret, her efter at valgloven blev gennemført søndag.

De amerikanske kampstyrker skal forlade Irak senest i august næste år, og rømningen skal være fuldendt ved udgangen af 2011.

Det kommende parlamentsvalg bliver det andet, siden diktatoren Saddam Hussein blev styrtet fra magten under den amerikanskledede invasion i 2003.

Til forskel fra valget i 2005 fremmer den nye valglov, at det kommende valg i højere grad påvirkes af politiske spørgsmål frem for etnisk tilhørsforhold.

Vælgerne skal selv afgøre, om de støtter en bestemt kandidat eller et parti. Desuden kræves det i valgloven, at mindst 25 procent af parlamentsmedlemmerne er kvinder. Og der er afsat otte pladser til irakiske minoriteter, heraf fem til kristne.

Et kompromis medfører, at valget kun bliver foreløbigt i Kirkuk i det nordlige Irak og i andre byer, hvor der er strid om vælgerlisterne.

Vedtagelsen af valgloven bliver rost af USA's præsident, Barack Obama, og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon. De siger, at valget øger stabiliteten i Irak og fremmer varig fred og national forsoning.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere