Senatet kan bremse Obamas sundhedsreform

Barack Obama skal ikke glæde sig for tidligt over, at kongressens ene kammer godkender hans sundhedsreform. Senatet kan stadig spænde ben for USA's præsident

Der er endnu lang vej for USA's præsident, Barack Obama, før han kan få gennemført sin sundhedsreform, der skal sikre mange millioner af amerikanere uden sygesikring adgang til behandling.

Det vurderer Jørn Brøndal, som er lektor ved Center for Amerikanske Studier på Odense Universitet, på trods af, at det ene kammer i den amerikanske kongres, Repræsentanternes Hus, i nat godkendte den nødvendige lovpakke.

- Det bliver meget, meget svært i Senatet. Der er der langt større modstand mod idéen om et offentligt finansieret system, som kan bruges på de godt 40 millioner mennesker, der ikke er forsikret. Det er imponerende nok, at det er blevet gennemført, men det bliver svært i Senatet, siger Jørn Brøndal.

Senatet er allerede i gang med at udarbejde sit eget lovforslag til en sundhedsreform. Her leder den demokratiske leder, Harry Reid, efter en løsning, der kan sikre de nødvendige 60 stemmer ud af 100.

Men det vil blive vanskeligt, vurderer Jørn Brøndal, da demokraterne ikke kan regne med, at den uafhængige senator Joe Lieberman vil stemme sammen med demokraterne, som han ellers plejer. Lieberman har udtalt, at han vil blokere et lovforslag i Senatet, hvor den offentlige ordning indgår, ved simpelthen at tale lovforslaget ned - en såkaldt filibuster.

- Det er det, der er det store stridspunkt, for Obama vil vældig gerne have den her offentlige model med, siger Jørn Brøndal, der også understreger, at det kan blive vanskeligt at få de mere højreorienterede demokrater i Senatet til at stemme for.

Den offentlige ordning skal stå som et alternativ til private sygeforsikringer, fordi det ifølge demokraterne er den bedste model til at sænke udgifterne og sikre konkurrence.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere