Dødvande i klimaforhandlinger truer aftale

Dramatik og dårlig stemning præger de internationale klimaforhandlinger i Barcelona, hvor Afrika fortsat truer med at boykotte den sidste dags diskussioner

USA leverer ikke varen, og EU vil ikke tage lederskab. Sådan lyder kritikken fra miljøaktivister og flere af verdens klimaforhandlere, der i disse dage er samlet til FN's sidste forhandlingsmøde i Barcelona. Samtidig truer Afrika fortsat med at udvandre fra forhandlingerne efter at have boykottet dem i tirsdags.

De afrikanske landes frustrationer skyldes først og fremmest industrilandenes manglende vilje til at sætte konkrete tal på reduktionen af deres fremtidige CO2-udledning. Men den afrikanske vrede bygger i lige så høj grad på det faktum, at USA er ved at blive en dødvægt i forhandlingerne.

- Den amerikanske uforsonlighed truer med at dræbe udsigten til en juridisk bindende traktat i København, siger Martin Kaiser, der er klimachef i Greenpeace.

- Nu er det på tide, at EU står imod og ikke giver op. Verden holder øje og venter, for befolkningen forventer meget mere fra vores ledere, lyder meldingen fra Greenpeace.

Der hersker i forvejen kæmpestor uenighed mellem de rige og fattige lande om, hvordan klimaproblemet skal løses. Amerikanerne har gjort det klart, at de ikke under nogen omstændigheder vil underlægges de juridisk bindende regler i den nuværende klimaaftale, Kyoto-protokollen.

Det betyder, at alle industrilandene kan blive tvunget til at indgå en ny - og måske svagere - aftale, der også omfatter USA. Eller også må de acceptere, at amerikanerne får særregler.

Det har fået de fattige lande helt op på barrikaderne, for regelsættet i Kyoto-aftalen er den eneste sikkerhed de har for, at industrilandene rent faktisk reducerer deres CO2-udledning.

Med kun godt en måned til det afgørende klimatopmøde i København har diskussionerne ramt et dødvande, der for alvor truer med at blokere for en ambitiøs aftale.

- Folk taler mere og mere om en ramme, der derefter kan specificeres yderligere i de kommende måneder, erkender Artur Runge-Metzger, som er chefforhandler for EU-Kommissionen.

Også den spanske chefforhandler, Alicia Montalbo, nedtoner forventningerne til det kommende klimatopmøde på dansk jord.

- Hvis det bliver umuligt at nå et resultat i København, så er vi nødt til at gøre en indsats for at få vedtaget et retligt bindende instrument hurtigst muligt derefter, lyder budskabet fra spanieren.

Hun lægger ikke skjul på, at selv EU efterhånden er ved at miste tålmodigheden med USA, som ikke ønsker at komme med et konkret reduktionsmål, før den nye amerikanske klimalovgivning er blevet endeligt godkendt i Kongressen.

- Der er en vis grad af frustration over, at ikke alle lande deler denne vision, konstaterer Alicia Montalbo.

At den dårlige stemning har lagt sig over de internationale klimaforhandlingerne blev torsdag bekræftet af den britiske klimaminister Ed Miliband. Under et møde i parlamentet i London påpegede han, at forhandlingerne i Barcelona "ikke går godt".

- Det vigtigste ved den aftale, vi nu går efter i december, er, at selv om det bliver en politisk aftale, så skal den føre til en juridisk bindende traktat efter en meget klar tidsplan, understregede Miliband.

Men håbet om en juridisk aftale er svundet markant i de seneste dage, og skuffelsen over, at det denne gang er EU og USA, der trækker i den gale retning, er stor.

- Det plejer at være Saudi-Arabien, der stikker en kæp i hjulet, men det klarer USA og EU rigtig fint selv, siger Wael Hmaidan, som står i spidsen for den eneste arabiske miljøorganisation, der følger klimaforhandlingerne.

- Det er dybt skuffende, at EU ikke tager lederskab på dette afgørende tidspunkt, hvor forhandlingerne har udviklet sig til ét stort pokerspil, og hvor alle lande sidder og gemmer på deres kort, og ingen vil lægge noget på bordet, konstaterer den libanesiske klimaaktivist.

Fredagens forhandlinger bliver afgørende i Barcelona, for efter forhandlingerne i den catalanske hovedstad er der kun topmødet i København tilbage. Og de fleste har efterhånden erkendt, at det bliver den allersidste nat i Bella Center, som bliver afgørende for, om verden får en ny og ambitiøs klimaaftale inden jul.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere